snažan politički potres

PAO PRORAČUN GRADA VARAŽDINA Unatoč SDP-ovim čestitkama Habušu nije bilo dovoljno glasova potpore

Objavljeno: 29.12.2016. 17:28

Zadnja izmjena: 29.12.2016. 17:35

Foto: Arhiva

Nakon što je točka o proračunu maknuta na kraj agende te nakon još jedne stanke koja je namjesto dogovorenih 15 minuta trajala sat vremena, varaždinski su vijećnici zbog nedovoljne većine glasova odbacili proračun grada Varaždina za 2017. godinu. To je bio ujedno i završetak maratonske osmosatne sjednice Gradskog vijeća o čijim će se učincima još dugo raspravljati.

Na početku je prozivkom utvrđeno da je od 25 izabranih vijećnika na sjednici prisutno njih 22, što je možda i presudilo u cijeloj priči. Njih je na klupama čekao novi prijedlog amandmana, koji je objedinio i zamijenio prijašnja 2 amandmana. Najvažnija promjena bila je smanjenje prihoda od poslovanja za 1,259,000 kuna, tako da sada iznose 246 milijuna kuna, a ukupni primici 263 milijuna kuna.

'Bolje i privremeno financiranje'

Kao što je to i uobičajena praksa, svoja su mišljenja iznijeli predstavnici političkih grupacija u Vijeću. Prvo je HSS-ovac Mladen Hižak podržao proračun, komentirajući da ne treba filozofirati nego brzo rješavati probleme.

Nasuprot njemu MOST-ov Robert Podolnjak bio je puno oštriji prema prijedlogu proračuna, rekavši da ne zaslužuje prolaznu ocjenu.

- Bolje i privremeno financiranje, tako da se vijećnici ne moraju bojati raspuštanja. Svih ranijih godina o proračunu smo odlučivali prije Badnjaka. - izjavio je Podolnjak između ostalog.

Krunoslav Burek u ime HRAST-a izjavio je da oni neće podržati proračun, te da žale što nema sredstva sljedeće godine za božićnice niti besplatnih udžbenika za srednjoškolce.

SDP čestitao gradonačelniku

Ljubica Križan je nakon dosta dugih repliciranja Podolnjaku i drugih objašnjenja izjavila da će SDP prihvatiti prijedlog proračuna, između ostalog zato što je predlagatelj prepoznao dobre namjere njezine stranke u kreiranju proračuna. Pohvalila je izbacivanje prihoda koji nemaju mogućnost realiziranja u ovoj godini, te na tome čestitala gradonačelniku.

HSLS-ov Željko Bunić uglavnom je replicirao Hižaku i Križan, te odbacio proračun naglasivši da su i ovoj verziji prihodi i primici napumpani s prošlogodišnjih 213 na sadašnjih 263 milijuna kuna.

- Šanse da se ovi prihodi i primici ispune jednake su šansama da Dinamo bude pobjednik lige prvaka. - poentirao je Bunić.

Enriko Parlaj iz HNS-a očekivano je hvalio proračun i naveo razne socijalne i razvojne projekte koji su njime predviđeni.  Nasuprot njemu, nezavisni vijećnik Zlatan Avar je odbacio proračun i prigovorio da se amandmani i nisu mogli podnijeti kad se nije znalo koliki je proračun.

Nedovoljan broj glasova

- Ovo je prvi puta da do samog predlaganja proračuna Varaždinci i Varaždinke ne znaju kako izgleda prihodovna strana proračuna. - izjavila je Otilija Cvetko iz HDZ-a, te ponovila cjelokupnu kronologiju njegovih promjena do same sjednice te u konačnici ponovila odbacivanje prijedloga proračuna od strane svoje stranke.

- Rebalans je način kontrole i vođenja grada, kao što je i proračun skup želja i potreba građana. Hoće li i u kojoj mjeri biti realiziran vidjet ćemo 31. 12. 2017. - naveo je gradonačelnik Habuš u svojoj obrani proračuna, objašnjavajući zašto u proračunu nema ni božićnica za djece ni rješavanje problema smeća, te pozivajući vijećnike da podrže prijedlog.

No, unatoč njegovom apelu nije bilo 13 glasova za proračun, te je predsjedavajući Hehet konstatirao da prijedlog nije prihvaćen i time završio ovu maratonsku sjednicu čije ćemo političke i druge posljedice tek kasnije zbrajati.

Komentari