kaže da je "duplo skuplji"

Čehok prvo dao naslutiti, a danas potvrdio da razmišlja o promjeni koncesionara za svježi otpad

Objavljeno: 10.08.2017. 16:39

Zadnja izmjena: 10.08.2017. 17:04

Foto: Arhiva

Lavinu reakcija izazvala je naša jučerašnja ekskluzivna objava da odvoz bala iz Brezja traje već 20-ak dana, točnije od 15. srpnja kada su se bale na koje se ne odnosi sporna koncesija počele prevoziti na zasad nepoznati deponij u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Čehok i njegov zamjenik Avar ni drugi dan nakon što je informacija procurila u javnost ne otkrivaju naziv tog deponija, kao ni imena aktera od čije "sabotaže" -  sudeći prema njihovim izjavama - navodno strahuju.

Čehok ih na svojem Facebooku profilu naziva „dežurnim kritičarima“ za koje tvrdi da „jednako kao i 2011. poduzimaju sve da ih spriječe“ dok oni „napokon rješavaju problem star 12 godina i ispunjavaju svoje predizborno obećanje“.

Budući da je odvoz bala prebacio na gradske tvrtke (Varkom, Aquatehniku i Čistoću), Čehok je izbjegao plaćanje iz gradskog proračuna – što je također istaknuo u svojem jučerašnjem statusu na Facebooku gdje obrazlaže način trenutnog odvoza bala.

Indikativan Facebook status

Međutim, najindikativnija stvar u cijelom njegovom obrazloženju, a što je vjerojatno većini promaknulo – jest rečenica u kojoj tvrdi da su ugovorili cijenu „višestruko nižu od svih cijena koje su postignute u proteklih nekoliko godina“.

Naime, naš izvor blizak gradskoj upravi danas nam je otkrio da je Čehok ovime zapravo aludirao na ugovor koji grad ima s Univerzalom za prijevoz otpada na Piškornicu, što on nakon isteka tog govora ili čak ranije navodno planira mijenjati.

Odgovor smo potražili izravno kod gradonačelnika, a pitali smo ga prema kojoj cijeni onda trenutno zbrinjavaju balirani otpad i planira li zaista mijenjati ili raskinuti ugovor s Univerzalom, odnosno - prijevoz gradskog otpada, kao i u slučaju bala, prebaciti na neku - gradsku tvrtku?

O Univerzalu će odlučiti vijeće

- Zašto ne bi Grad Varaždin sam vozio svježi otpad? Što će nam posrednik koji naplaćuje 600 kuna po toni otpada, a stvarna cijena po kojoj sada Varkom vozi bale manja je od 300 kuna - odgovor je Čehoka, koji potvrđuje da o tome namjerava pokrenuti odlučivanje na Gradskom vijeću.

Ipak, ni danas nije želio imenovati "dežurne kritičare", kako ih naziva - ali ni otkriti naziv deponija na koji se prevoze bale. Naš izvor sugerira nam pak da je vjerojatno riječ o jednome od tri deponija u: Garešnici, Požegi ili Davoru.

- Međutim, otpad se ne klasificira kao "balirani", nego se s njega skida najlon u Brezju i onda se dovozi pod drugom klasifikacijom - zbog čega vjerojatno ni mi danas nismo uspjeli saznati točnu lokaciju. No, da se najlon skida svjedočili smo i sami na terenu prilikom utovara.

Komentari