uvodimo li navodnjavanje?

Naša i Krapinsko-zagorska županija jedine u Hrvatskoj nemaju plan navodnjavanja - Križanić poziva na akciju

Objavljeno: 29.09.2017. 11:38

Zadnja izmjena: 29.09.2017. 11:39

Varaždinska i Krapinsko-zagorska županije jedine su dvije županije u Hrvatskoj koje nemaju plan navodnjavanja neophodan za povlačenje financijskih sredstava iz fondova Europske unije za tu svrhu.

To je pitanje jučer na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu aktualizirao njegov potpredsjednik Josip Križanić. Na sjednici su bili i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos.

Još nije kasno

Križanić je od Kos dobio potvrdan odgovor da ove dvije spomenute županije nemaju plan, ali da se to još uvijek može izmijeniti. Križanić je dobio obećanje da će se i Varaždinska županija uvrstiti u financijski plan, a treba naglasiti da Ministarstvo izradu plana sufinancira s čak 80 posto. O svemu ovome Križanić je već ranije razgovarao s varaždinskim županom Radimirom Čačićem.

- Župan se slaže da taj problem treba riješiti i plan svakako napraviti, budući da u županiji imamo dosta poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja. Prije toga trebat će obaviti komasaciju, posebice u općinama koje se bave intenzivnom poljoprivrednom i cvjećarskom proizvodnjom, kao što su Vidovec i Petrijanec, odnosno dio županije uz derivacijsko jezero, od općine Cestica sve do grada Ludbrega. - pojasnio je Križanić. Ujedno je pozvao župana Čačića da zajednički nastupe prema Ministarstvu, razgovaraju s pomoćnicom ministra i krenu zajedno u izradu plana navodnjavanja.

Komentari