crna slika naših općina i gradova

LOŠI REZULTATI Naši gradovi i općine među najsiromašnijima u zemlji - a imamo i grad na samome dnu liste

Objavljeno: 06.12.2016. 20:50

Zadnja izmjena: 07.12.2016. 08:08

Foto: Arhiva

Nezavisni Institut za javne financije objavio je jučer tablicu jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj poredanih po prihodima koje su ostvarili po glavi stanovnika u 2015. godini. Prema tim podacima stanje u našoj županiji je VRLO loše, jer imamo dosta općina i gradova koji se nalaze na začelju - ili čak i na samom dnu popisa.

S obzirom da će o ovome sigurno biti diskusije, bitno je shvatiti da je Institut računao zasebno prihode i rashode županija, općina i gradova - jer oni ne ostvaruju iste prihode i ne mogu se međusobno mjeriti. Tako je, kad se radi o županijama, Varaždinska županija na solidnom 7. mjestu u Hrvatskoj, s prihodom od 1150 kuna po stanovniku i rashodima od 1135 kuna, što znači čak i jedan blagi suficit od 15 kuna po stanovniku.

Druga stvar koju treba unaprijed napomenuti jest da je i ovaj popis pokazao veliku razliku između juga i sjevera Hrvatske. Prvih 50 općina i prvih 10 gradova po ovako mjerenim prihodima jesu iz primorskog dijela Hrvatske. Dovoljno je reći da je Zagreb tek na 11. mjestu među gradovima, a ako se uzmu u obzir i općine - tek na 43. mjestu u Hrvatskoj. Najbogatija općina je Janjina, dok je najbogatiji grad - i apsolutni rekorder liste - Mali Lošinj.

Čak 9 naših općina među 50 najgorih

Kad se radi o općinama - a govorimo o ukupno 428 njih u Hrvatskoj - nijedna naša općina ne spada u najboljih 100. Na najvišem, 106. mjestu od svih naših općina nalazi se Ljubešćica, koja ima prihod od 3748 kuna i rashod od 3742 kune po glavi stanovnika. Na solidnom 158. mjestu je i Gornji Kneginec, koji s prihodom od 3078 kuna za 80% nadmašuje svoj rashod od 1710 kune. Zanimljivo je spomenuti da je u Breznici taj postotak još veći - 83%, što je po tom parametru čini 2. općinom u zemlji. No, Breznica se sa svojim prihodom od 1874 kune po stanovniku nalazi tek na 280. mjestu u zemlji.

Nažalost, vrlo tmurnu sliku o općinama u našoj županiji daje podatak da čak 9 naših općina spada među 50 najsiromašnijih u zemlji. Na tom crnom popisu prednjače Donja Voća na 421. mjestu u zemlji, dok je Visoko na 416. mjestu. No, vrlo blizu ovog popisa najgorih 50 su i Veliki Bukovec i Beretinec. Kad ovome dodamo i podatak da Jalžabet sa 137% deficita u proračunu treći u zemlji, onda je ekonomska slika općina u našoj županiji uistinu vrlo blijeda. 

I gradovi na dnu

Od 6 gradova u našoj županiji jedino se Varaždin nalazi u gornjoj polovici - s prihodom od 4526 kn po stanovniku i rashodom od 4373 kune, glavni grad županije zauzima 37. mjesto među 128 hrvatskih gradova. Ludbreg je na 82. mjestu, a ostala četiri grada nalaze se među 15 najsiromašnijih. Lepoglava je 114., Ivanec - 121., Varaždinske Toplice 125., a Novi Marof je na samom dnu liste hrvatskih gradova - s prihodom od 1292 kuna i rashodom od 1173 kune.

Ovaj popis gradova, općina i županija, kako i sami autori ističu, ne daju konačnu sliku o kompletnom financijskom stanju jedinica lokalne samouprave - jer se ovdje, primjerice, ne mjeri imovina kojom one raspolažu. Ipak, i ovako nekompletna ona ipak jasno govori o financijskoj krvnoj slici naših općina i gradova - a bez ikakve želje za senzacionalizmom ovdje samo možemo reći da je slika iznimno loša. Uzroci za ovakvu situaciju - kao i načini izlaženja iz nje - morali bi biti predmetom jedne široke stručne rasprave. Na koncu još samo možemo izraziti strahovanje da bi najavljena porezna reforma mogla ovo stanje čak i pogoršati, te povećati ionako preveliku razliku između primorske i kontinentalne Hrvatske.

Komentari