moglo bi i dosta bolje

Naši gradovi sve transparentniji po pitanju proračuna, a općine i dalje trebaju uhvatiti priključak

Objavljeno: 06.07.2017. 16:46

Zadnja izmjena: 06.07.2017. 16:48

Foto: Arhiva

Zagrebački Institut za javne financije (IJF) objavio je novu studiju o transparentnosti proračuna jedinica lokalne samouprave - i prema dostupnim rezultatima naši gradovi, kao i Županija, spadaju u vrh Hrvatske.

IJF se prvenstveno bavi time koliko jedinice lokalne samouprave ulažu u informiranje građana o proračunu, imaju li savjetovanje s građanima o određenim stavkama, daju li svoja izvješća na uvid javnosti - općenito, čine li sve da građani znaju gdje ide njihov novac. Radi se o dobroj demokratskoj praksi da jedinice lokalne samouprave omoguće dobru komunikaciju o proračunu sa svojim stanovnicima.

Gradovi prednjače, općine još zaostaju

Po tim parametrima, Županija, kao i gradovi Ludbreg, Lepoglava i Ivanec dobili su čistu peticu. Time su se ovi gradovi našli među 28 gradova u cijeloj zemlji koji su za transparentnost dobili najvišu ocjenu.

- Priznanje je to koje kao grad ulažemo i u odnose s našim građanima te transparentno poslovanje, a tako ćemo nastaviti i dalje. - istaknuo je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, povodom objave ovih rezultata.

Ukupno gledajući, cijela naša županija po transparentnosti gradskih proračuna plasirana je u gornjem dijelu tablice - na 7. mjesto. Međutim, općine u našoj županiji po tom istom kriteriju nalaze se tek na 17. mjestu. Jedinu peticu dobila je općina Martijanec, dok su Beretinec, Breznički Hum, Maruševec, Trnovec Bartolovečki i Vidovec dobile ocjenu vrlo dobar 4. No, ima još znatan broj općina u našem kraju koje nisu došle do ove razine kvalitete komunikacije s građanima - kad i one budu uhvatile priključak, onda bi naša cjelokupna županija mogla znatno bolje kotirati nego što je sada slučaj.

Komentari