online sjednica

"Ne možemo oslobađati sve i svakoga" - oštra rasprava o komunalnoj nakadi

Objavljeno: 24.04.2020. 16:27

Zadnja izmjena: 24.04.2020. 16:38

Gradsko vijeće djelomično je prihvatilo amandman HDZ-a, odnosno prihvatilo ga je u dijelu kojim se od komunalne naknade oslobađaju obrtnici koji posluju na području grada a nisu registrirani u samome Gradu Varaždinu.

Damir Habijan istaknuo je kako je ujedno bila i glavna intencija njegove stranke, premda bi slično, kako je rekao, s pravom mogle tražiti i neke druge djelatnosti (hoteli, pansioni, i dr), a poslala bi se i poruka da je Varaždin prijateljski grad za poduzetništvo. Međutim, u tom slučaju – kao što je istaknulo više vijećnika – postavlja se pitanje kriterija, jer bi oslobađanje mogli zatražiti i oni koji formalno zadovoljavaju uvjete (banke, telekomi, dr.), a ustvari se ne suočavaju se gubitcima u poslovanju.

Patafta: "Prespori ste"

Davor Patafta je u sklopu rasprave imao primjedbu da je grad prespor u pomoći gospodarstvu:

- Smatram da nije ispravna odluka da se ljudima ne pomaže u trenutku šoka, odnosno kaže da ćemo pomoći onda kada će sve završiti. To je kao da vam doktor veli: nećemo vam pomoći sada, nego za tri mjeseca, kada će vam se već stvari zakomplicirati. Mali obrtnici sada donose odluke o svojoj budućnosti, a mi im dajemo ono što smo im nedugo uzeli povećavši komunalnu naknadu. Smatram da bismo je morali smanjiti daleko više – rekao je Patafta.

"Nemojmo se igrati"

Gradonačelenik Ivan Čehok nije se složio s njegovom konstatacijom, naglasivši kako se Grad s mjerama koje je donio mjesečno odriče iznosa od 1,5 milijuna kuna od ukupno 2,5 milijuna kuna.

- Nemojmo se igrati s ovom mjerom, jer nam se može dogoditi da se kriza produži. Budimo svjesni da dio gospodarstva radi i vodimo se kriterijima Vlade RH. Tko će procijeniti koliko je nekoj banci prihod pao u Varaždinu a koliko na razini Hrvatske? – replicirao je Čehok na neprihvaćeni dio amandmana HDZ-a.

- Mi smo Gradsko vijeće Grada Varaždina i pomažemo prije svega varaždinskim poduzetnicima. Komunalna naknada je strogo namjenski prihod. Odakle ćemo financirati knjižnicu, sinagogu, škole, vrtiće, prometnice? Jedini uz Vinkovce radimo aglomeraciju, odakle ćemo to financirati? Naša komunalna aktivnost je veća nego ikada i zato s poduzetničkim fondovom idemo u petom mjesecu. Ne smatram da smo time zakasnili – rekao je gradonačelnik.

- Ne možemo oslobađati sve i svakoga – rekao je Avar.

Komentari