Ne nasjedajte: Oprosti što ti se javljam, otputovao sam u Tursku i trebam tvoju pomoć!

Objavljeno: 07.07.2015. 13:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Internetskih prijevara sve je više, a vjerojatno ne postoji osoba koja koj nije dobila pismo iz Ugande, Amerike, Španjolske ili neke druge zemlje u kojoj nepoznata osoba moli za pomoć.

Sve što trebate je samo uplatiti određenu svotu novca na neki račun, a onda će se vama vratiti dvostruko ili čak trostruko više, a usput ćete i pomoći jadnom unesrećenom i učiniti dobro djelo.

Da, postoje mnogi koji povjeruju ovakvim prijevarama pa onda ostanu praznih džepova, bez novca kojeg više nikad neće vidjeti.

U moru takvih internetskih prijevara, policija upozorava na najnoviju nazvanu "Trebam tvoju pomoć".

- Posljednjih nekoliko dana zaprimili smo više prijava građana čije su pretince elektroničke pošte kompromitirale nepoznate osobe - poručuju iz policije.

Kako objašnjavaju, nepoznati počinitelj na još do sada neutvrđen način preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te već postojećim kontaktima, bez znanja stvarnog korisnika elektroničke pošte, šalje poruke sadržaja koji upućuje na to da se navedena osoba nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogla vratiti kući.

- Ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca. Prema dosadašnjim saznanjima, stvarnim korisnicima kompromitiranih pretinaca elektroničke pošte onemogućen je daljnji pristup i korištenje pošte - navode iz policije. 

Cjelokupni sadržaj trenutno aktualne poruke naslova "Trebam tvoju pomoć"glasi:

"Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Tursku, i moju torbu, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!"
 
Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

- Ukoliko vas, kao u navedenom primjeru, naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 - poručuju.

Komentari