nelogična potrošnja

PRORAČUNSKE ZALIHE Evo kako su se trošile županijske zalihe u prvih devet mjeseci ove godine

Objavljeno: 24.11.2016. 19:40

Zadnja izmjena: 24.11.2016. 20:06

Svaki pametno složen proračun obavezno u sebi ima i stavku "zalihe", odnosno novac za neke izvanredne (ne)prilike. U proračunu za ovu godinu Županija je izdvojila 400 tisuća kuna - što je samo po sebi u redu.

No, kad se pogleda izvještaj o njegovom trošenju u prvih devet mjeseci vide se i neke nelogičnosti. Kao prvo, djeluje čudno da je Županija u dva slučaja sanacije štete od požara pomogla s po svega 2 tisuće kuna. Zdravorazumski je teško očekivati da je to novac koji bi uistinu mogao pomoći ikome tko je u požaru pretrpio štetu katkad stotinama puta veću - iako nitko ne kaže da bi Županija trebala nadoknaditi svu štetu. Tako je u prvih šest mjeseci bilo potrošeno svega 14 tisuća kuna - 4000 za požare, 5000 za izgradnju spomen obilježja poginulim braniteljima i 5000 za pomoć izgradnji Doma veterana u Vukovaru.

"Crni fond" za Dan branitelja?

Nakon što se od planiranih 400 tisuća u prvih šest mjeseci potroši svega 14 tisuća, očekivalo bi se da u drugom dijelu godine Županija bude nešto izdašnija. To se donekle i dogodilo - zlatnoj olimpijki Sari Kolak udijeljeno je 20 tisuća kuna, a srebrnoj paraolimpijki Heleni Dretar Karić - 10 tisuća. Možda bi tko tu mogao prigovoriti da se trebalo dati više - no, lijepo je da se nešto uopće dalo.

Najveća stavka je izdvojena za obilježavanje 25. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja varaždinske županije - 32948 kuna. I nitko načelno ne može imati primjedbi na samo izdvajanje, ali je problematično da se radi o uzimanju iz zaliha. Jer ovdje nismo imali nikakvu izvanrednu situaciju, radi se o proslavi koja se planirala unaprijed i nije jasno čemu posezanje u fond za crne dane. Nakon devet mjeseci ukupna potrošena svota je nepune 82 tisuće kuna. Dobro je znati da novca u ovom fondu ima, da će se njime možda pomoći još u nekom slučaju nepogode ili, pak, u sasvim suprotnim slučajevima sportskog uspjeha. Ipak dosadašnje trošenje nije baš u svemu bilo logično i bilo bi dobro da izdvojeni novac bude pravilnije raspoređen.

Komentari