izvješće s lica mjesta

5 najvažnijih stvari o smjeni doktorice Zember - cijeli tijek događanja

Objavljeno: 27.01.2017. 11:45

Zadnja izmjena: 27.01.2017. 12:01

Kao što smo već izvijestili, Upravno vijeće OB Varaždin na današnjoj je sjednici odlučilo smijeniti ravnateljicu Zember i na mjesto v.d. ravnatelja postaviti dr. Nenada Kudelića.

Ovdje donosimo najvažnije činjenice koje podrobnije objašnjavaju cjelokupni događaj.

1. U vrlo iscrpnom obrazloženju kao jedan od razloga smjene dr Zember spomenut je i njezin eTV intervju

Čitanje obrazloženja trajalo je preko sat vremena i naizmjence su ga čitali predsjednik UV-a Zoran Šantek te članica Jasminka Begić. Obrazloženje je uključivalo i očitovanje dr Zember po svim točkama koje joj se stavljaju na teret. Nije prihvaćena nijedna točka njezinog očitovanja, tako da su joj na teret stavljeni ugovori sa specijalizantima, neusklađivanje Statuta sa zakonima, unošenje loše klime u međuljudske odnose zbog najave resistematizacije. Jedan od eksplicitno navedenih razloga jest i njezin intervju kojega je dala našem portalu, jer se smatralo da je on jednostran i da nije dao cjelokupnu sliku.

>> eTV: (NE)VJEROJATAN RAZLOG odlaska liječnika iz OB Varaždin - otvoreni intervju s dr. Zember!

2. Za smjenu doktorice Zember glasali su samo članovi UV-a koje je postavila Županija.

Smjenu su podržali Zoran Šantek, Jasminka BegićZouheir Bitar - kojega je županija nedavno postavila namjesto Damira Habijana. Protiv odluke je glasala predstavnica radnika Ljiljana Levanić, dok je dr Ranko Stare bio suzdržan. On je odbacio stav Stručnog vijeća da mora glasati u skladu s njihovom potporom ravnateljici Zember, ali se ipak nije htio ni izjasniti protiv nje - za razliku od prošle sjednice gdje je glasao za postupak razrješenja. Hipotetički gledano, da nije došlo do smjene Habijana, današnje bi glasanje bilo 2 za, 2 protiv i 1 suzdržan - čime ne bi prošla odluka o smjeni dr Zember.

>> eTV Habijan smijenjen – evo tko je novi član Upravnog vijeća OB Varaždin

 

3. Sve vrijeme sastanka pred zgradom ravnateljstva, a potom i pred vratima prostorije gdje se održavala sjednica 30-ak osoba okupilo se u znak potpore dr Zember.

S obzirom na današnju iznimnu hladnoću, okupljeni prosvjednici prešli su u hodnik, ali ni na koji način nisu ometali tijek sjednice. Na kraju su ironičnim aplauzom ispratili Šantekovu izjavu za javnost, a jedna je od nazočnih čak uzviknula "Za ovo se moj muž borio u ratu", dok je jedan prisutni dobacio "Pozdravi Štromara!". S druge strane, dr Zember su ispratili dugim i srdačnim aplauzom.

4. Dr Kudelić se na sjednici UV-a pažljivo izražavao o dr Zember, ali je u kasnijoj izjavi za javnost uputio i jasne kritike na njezin račun. I nije htio reći jesu li mu još prije 10-ak dana ponudili to mjesto.

Nakon što je na Šantekov prijedlog UV jednoglasno prihvatilo imenovanje dr Kudelića kao v.d. ravnatelja, uslijedila je petominutna stanka, kako bi dr Kudelić stigao na sjednicu i izjasnio se o prijedlogu. On je prijedlog bez krzmanja prihvatio, jer je smatrao da bolnica mora sada imati ravnatelja. Izrazio je nadu u nastavak i dosad uspješne stručne suradnje s dr Zember i žaljenje što do njegovog izbora dolazi u ovom kontekstu. No, u izjavi za javnost prilično je jasno - premda bez spominjanja imena - kritizirao politiziranje, stvaranje loše klime te odbacio informacije da OB Varaždin neće dobiti uređaj za nuklearno-magnetsku rezonancu. Dr Kudelić ima mandat od najviše godinu dana, tijekom kojega se mora napraviti natječaj za ravnatelja bolnice. On je odbio jasno odgovoriti na naš upit kada mu je iznijet prijedlog da bude v.d. ravnatelja - o čemu smo mi pisali još prije 9 dana.

>> POČINJU NAGAĐANJA OKO NOVOG RAVNATELJA BOLNICE Doktor Kudelić otklonio sve spekulacije

5. Doktorica Zember može se na odluku UV-a žaliti samo sudu.

Ukoliko odluči ne prihvatiti odluku UV-a, dr Zember ima rok od 30 dana za podnošenje žalbe sudu. Nismo uspjeli saznati hoće li ona to i učiniti. Poznavajući praksu našeg pravosuđa takav bi se proces mogao prilično odužiti. Šantek se nije pretjerano osvrtao na nedavni dopis ministra zdravlja dr Milana Kujundžića, smatrajući kako se UV držalo svih propisa. Ministar je već mogao reagirati, no s obzirom da to nije učinio vrlo je dvojbeno da će se on uopće umiješati u priču. Iskustva odvjetnika koje smo upitali za sudske procese u ovakvim slučajevima jest da oni obično traju godinu i pol.

>> eTV: Habijan:'Bio sam prisiljen poslati dopis ministru Kujundžiću, evo što je odgovorio'

Komentari