Njemačka veleposlanica u Toplicama: Nismo ksenofobni, mi smo otvorena država za tražitelje azila

Objavljeno: 20.11.2015. 08:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: M. Dretar

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama bila je domaćin 4. izdanja stručno-edukativnog skupa “Znanjem protiv mržnje“. Ove je godine naglasak bio na obljetnici završetka Drugog svjetskog rata koja je svečano obilježena u Hrvatskoj i svijetu...

Navršilo se točno 70 godina od kraja tog najvećeg sukoba u ljudskoj povijesti. Skupu je nazočilo stotinjak učenika i nastavnika iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.

Skup je svečano otvoren prigodnim programom domaćina te pozdravnim govorom gradonačelnice Goranke Štefanić i Alena Kišića, zamjenika župana.

- Velika nam je čast što smo sada ovdje, u Toplicama. Odlično je što projekt ide dalje, svake godine predstavljamo nove temama i predavače te i dalje postoji interes za prisustvovanje na njemu. Od 1945. prošlo je točno 70 godina, no posljedice se osjećaju i danas. U tom ratu, najvećem u ljudskom povijesti, prekršena su sva moguća ratna pravila te počinjeni najgori ratni zločini. Mnogi nisu procesuirani. To nam je pouka da ratove treba izbjegavati. Iako sada velikim korakom u 21. stoljeću, izgledno je da nam se ponavljaju neke povijesne epizode pa trebamo biti mudri i educirani da bi ih rješili - naglasio je prof. Milivoj Dretar, autor Projekta.

Kako se dan održavanja skupa poklopio s godišnjicom vukovarske tragedije, prvo je izlaganje posvećeno Gradu heroju. Nastavak je bio o ruskim izbjeglicama u Varaždinskim Toplicama 1918.-1920. koje su tu pristigle nakon Oktobarske revolucije. Ta je tema aktualna s obzirom da je kroz Hrvatsku ove jeseni prošlo blizu 400.000 izbjeglica iz Azije.

Glavna tema je bila 1945. pa je o situaciji u Njemačkoj u zadnjim danima rata i poraću govorila Elke Tiedt iz Veleposlanstva SR Njemačke. Njemačka je prošla težak put od 1945. i naučila je lekciju iz povijesti. Nismo ksenofobni, mi smo sada otvorena država za tražitelje azila, pomažemo koliko možemo.

- Na žalost, loših postupaka pojedinaca uvijek ima svugdje. Šteta da se neke istočnoeuropske države okrenule izolaciji i ograđivanju – rekla je Tiedt.

Potom je uslijedilo izlaganje pod nazivom „Pravda je dostižna“ o suđenjima ratnim zločincima. Sudionici skupa zajedno su pogledali dokumentarni film „Djeca iz sjene“ koji govori o spašavanju židovske djece tijekom Holokausta na ludbreškom području.

Završna izlaganja pripala su gimnazijalcu Mislavu Mrazu, sudioniku ovogodišnje Ljetne škole mira u Savudriji, koji je govorio o neprikladnim simbolima i grafitima, te aktivistima zagrebačke udruge „Socijalni rub – zanimljive, neispričane priče“ o spomenicima NOB-e te njihovoj upotrebi nakon desetljeća postojanja u našem okružju.

Komentari