financirat će se nogometna škola

NK VARAŽDIN TEMA SKUPŠTINE "Ako netko nema sluha za opći interes - mi nećemo imati za partikularni"

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine dobar dio aktualnog sata posvećen je financiranju NK Varaždina, pri čemu je župan Radimir Čačić rekao kako županijskoj vlasti ne pada napamet financirati profesionalce, nego sportku školu...
Objavljeno: 29.11.2018. 11:49

Zadnja izmjena: 01.12.2018. 10:07

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine dobar dio aktualnog sata posvećen je financiranju NK Varaždina, pri čemu je župan Radimir Čačić rekao kako županijskoj vlasti ne pada napamet financirati profesionalce, nego sportku školu, a ukoliko ostali gradovi i općine „neće imati sluha za opći interes – Županija neće imati sluha za njihove partikularne potrebe“.

Vijećnici Živog zida predbacili su, naime, županijskoj vlasti da lokalna samouprava zakonski ne može financirati profesionalni nogomet, te naglasili kako je u ranijim razdobljima također ulagan javni novac u klub, pa je isti završio u bankrotu. Čačićev je odgovor glasio kako je zahtjev za financiranjem došao od strane nogometne akademije NK Varaždina, što spada na zakonsku obvezu Županije, a ne profesionalaca.

- Ne želimo imati veze s profesionalnim dijelom, ali premda osobno nemam pojma o nogometu – razmijem značaj nogometa kao najpopularnijeg sporta i sporta općenito. Zahtjev nogometne akademije u skladu je sa zakonom prema kojemu smo dužni osigurati sredstva za mladež. Pristojno je da na Grad Varaždin otpadne najveći teret, mi ćemo iz svojeg skromnog budžeta dati doprinos od 260.000 kuna koliko spada na nas – rekao je Čačić.

"Hoće li plaćati za siromašnu djecu?!"

Živi zid predbacio je županijskoj vlasti i to, da na financiranje prisiljava druge gradove i općine, pri čemu je odgovor župana glasio: - Ne možemo mi nikoga prisiliti, to moraju prihvatiti njihovi vijećnici. Ali kada se ti isti jave sa svojim posebnim zahtjevima, onda ćemo reći – koliko imate sluha zu opće potrebe, toliko mi imamo sluha za vaše partiklarne potrebe – rekao je župan, dodavši da će u tom slučaju Županija kroz različite forme osigurati oko 600 tisuća kuna.

Čačić je još dodao kako Županija izdvaja milijun i pol kuna za prehranu djece koja živi na granici ili ispod granice siromaštva na području županije, koje je 30 posto, te kako u tom slučaju ništa nije tražila od drugih JLS: - Nismo zvali gradove i općine, mi to plaćamo! Bilo bi dobro da i oni nešto daju, pa bismo još to podigli. Idemo i s projektom prehrane za siromašnu djecu u srednjim školama, koje je 10.000. Obratit ćemo se za pomoć, vidjet ćemo da li će to netko razumijeti!

Živi zid okomio se i na predsjednika Skupštine Alena Runca, tvrdnjom kako je izjavio da ne treba financirati nogomet: - Nikad nisam izjavio da se za nogomet ne smiju izdvajati sredstva, smo da klub treba privatizirati „neki šeik“. Ali tog „šeika“ nema, a mi moramo ulagati u mlade uzrasne kategorije. Ne razumijete materiju!, odgovorio je Runac.

Komentari