Jedna od točaka današnje sjednice Gradskog vijeća koja će jamačno izazvati interes šire varaždinske javnosti jest nova mreža osnovnih škola u Varaždinu, koja je dobila jednoglasnu potporu vijećnika.

Varaždin će i dalje imati 7 osnovnih škola uz Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Kako je u diskusiji istaknula privremena pročelnica Draženka Dević, posljednja odluka o mreži škola donijeta je u ožujku 2010., a sada se zbog broja učenika i udaljenosti od škola izrađuje nova mreža.

- Nije potrebno osigurati dodanta sredstva u proračunu. - istaknula je Dević u obrazloženju. Prijedlog su podržali i Gordana Marsenić iz SDP-a te HNS-ov Dejan Težak - koji je upitao imamo li i konkretne brojke koliko učenika se preraspoređuje u druge upisne zone.

- Nit vodilja je da se rasterete neke škole, a da se vrate djeca u I. osnovnu školu, koja je sada ispod kapaciteta. Umjesto da gradimo mega-školu koja će ostati jednom potkapacitirana, treba raditi mrežu škola. Upravo su brojke bile fokus. - odgovorio je Avar Težaku. Prema riječima Marsenić da prijedlog ne zadire u pravo roditelja da upišu školu kojoj njihovo dijete po upisnom području ne spada - ako škola ima dovoljno mjesta. Dodala je kako treba raditi na povećanju opremljenosti i suvremenoj nastavi, a ne gradnji mega-škola.

Evo kako izgleda nova mreža

Škole su i dalje na svojim adresama, a jedina promjena jest popis upisnih područja - odnosno, popis ulica iz kojih se učenici upisuju u određene škole. Popis je vrlo detaljan i možete ga pročitati na zasebnom dokumentu dostupnom na gradskom webu. Cilj svih promjena jest da se racionalnije koriste kapaciteti osnovnih škola te da se svim školama omogući jednosmjenska nastava. 

Kod rasporeda učenika u škole koje imaju zajedničko upisno područje, osnovni kriteriji rasporeda su: blizina stanovanja učenika, popunjenost škole i ravnomjernost rasporeda učenika u školama. Zajedničko upisno područje I. i II. osnovne škole Varaždin obuhvaća sljedeće ulice: Andrije Kačića Miošića, Anina, Ivana Cankara, Ivana Gundulića, Janka Draškovića i Školska. U slučaju potrebe mogu se prema potrebama smjestiti osnovne škole u skladu s Generalnim urbanističkim planom Grada Varaždina.

Komentari

18.12.2017. 15:27h Zadnja izmjena: 18.12.2017. 15:27

Foto: Luka Šalamun