novi marof u projektu

FOTO Danas je u Marofu otvoren projekt 'Male općine protiv euroskepticizma', a prisutan je bio i gradonačelnik Jenkač

Objavljeno: 12.11.2017. 13:44

Zadnja izmjena: 12.11.2017. 14:22

Danas je u novomarofskom Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" održano službeno otvorenje projekta "Small municipalities against Euroscepticism – SMUG EU" (Male općine protiv euroskepticizma) koji se bavi pitanjem euroskepticizma, a glavni je cilj istražiti mišljenje lokalnog stanovništva o Europskoj uniji te politikama koje se provode.

Na početku projekta okupljene je pozdravio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je u pozdravnom govoru rekao nešto više o samom gradu, njegovom ustrojstvu te osnovnim značajkama, a osvrnuo se i na sam projekt.

- To je zanimljiv projekt jer progovara o problemu kojeg imaju i ostali dijelovi EU-a i da ljudi u malim sredinama moraju biti svjesni zašto je Europska unija za njih korak naprijed - izjavio je Jenkač.

Za ovaj projekt odobrena je financijska potpora u visini od 135 tisuća eura, a zajedničko provođenje projekta okupilo je partnere iz 9 europskih zemalja: Portugala, Latvije, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

– Riječ je o projektu koji traje 19 mjeseci, a u njemu sudjeluje 15 partnera iz 9 europskih zemalja. U tom periodu zajedno ćemo pokušati gledati na Europsku uniju iz perspektive malog čovjeka, doznati kakav dojam takav čovjek ima o EU, da li je neinformiran ili podložan utjecaju okoline kad razmišlja o Uniji i sl. - rekla je voditeljica projekta Jasmina Bočkaj

Osim voditeljice, opravdanost i nužnost provođenja ovog projekta potvrdila je i hrvatska zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić.

– Ima dosta nepovjerenja građana, a Hrvatska je još uvijek iznad 60 posto kad se gledaju analize o tome koliko građani vjeruju, odnosno ne vjeruju Europskoj uniji tako da možemo reći da smo, u odnosu na ostale države članice, još uvijek u onoj skupini gdje je veće povjerenje prema EU i europskim politikama, ali na tome treba još puno raditi jer je jedan od uzroka euroskepticizma i neznanje te neinformiranost - istaknulo je Maletić.

 

 

 

 

 

 

Komentari