Novi Marof udomaćio EU projekt o poduzetništvu mladih

Piše: eVz

Objavljeno: 28.04.2015. 20:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Projekt "NEW ERA- New Entrepreneurs in Rural Areas" omogućen i organiziran od strane lokalne udruge mladih "Mladi za Marof", a financiran sredstvima Europske Unije kroz program Erasmus+, obogatio je grad Novi Marof za 31 sudionika iz 10 europskih zemalja u trajanju od 8 dana, počevši od subote 25. travnja.

Prvi dan je protekao ležerno i mirno, a glavne su se aktivnosti većinskim dijelom sastojale od upoznavanja te uz nastojanja da se zapamte imena svih kolega sudionika. Prepričavali su se doživljaji iz putovanja prema Hrvatskom zagorju, očekivanja vezana za projekt, profesije, studiji itd. Sudionike se smjestilo ne nekoliko lokacija širom grada, a svim domaćinima se udruga "Mladi za Marof" ovim putem zahvaljuje.

Ranim nedjeljnim buđenjem grupa je zračila spremnošću za suočavanjem sa svim izazovima koje je sastavljeni program mogao baciti pred njih. Nakon obilnog hrvatskog doručka radni dan je započeo šetnjom od ribičke kuće, gdje se održavaju sve radionice, do Kulturnog centra Ivana Rabuzin.

Sudionici su održali još jednu kratku radionicu upoznavanja na otvorenom te su prolaznici uočili da se nešto neuobičajeno događa u gradu. Nastavilo se u dvorani KC-a s prezentacijom europskog programa Erasmus+ i što sve on obuhvaća, prezentacija je bila otvorena za javnost i svi su "lokalci", koji su imali vremena i volje, mogli prisustvovati.

U nastavku je slijedila još dulja i strmija šetnja do Etno-udruge Greben, no sudionici su jednoglasno zaključili kako se napor isplatio, koliko radi ukusne tradicionalne hrane, toliko radi i divnog okružja, pogleda i atmosfere.

Podnevu provedenom u Etno-udruzi su se također, uz marljive europske sudionike, priključili i gradonačelnik našeg grada domaćina, Novog Marofa, Siniša Jenkač, koji je pozdravio i iskazao dobrodošlicu sudionicima projekta, dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač, koji je uz pozdravljanje također i obrazovao održanom prezentacijom o socijalnom poduzetništvu, te lokalna klapa "Marof", uz koju je ostatak dana proveden u ugodnoj atmosferi, smijehu, razgovoru i pjesmi.

Ponedeljak sudionici, nakon što su osjetili čari hrvatske tradicije i načine zabavljanja, iskorištavaju za razgledavanje i upoznavanje skromnog, malog "Marofa" te poduzetničke i životne prilike koje su na kraju krajeva, današnja realnost.

Ostatak tjedna sudionici će provesti učeći o poduzetništvu  kroz neformalne radionice i dijeljenje vlastitih iskustva, a posjetit će se još i lokalna Udruga žena „Oreh“ kao dobar primjer socijalnog poduzetništva.

 

Komentari