Novi zakoni: Saznajte koje općine gube, a koje dobivaju potporu države

Karta rapodjele sredstava po općinama naše županije

Objavljeno: 17.11.2014. 14:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Uskoro stupaju na snagu promjene nekoliko zakona koje će utjecati na to koliko će novaca dobivati jedinice lokalne samouprave. Tako će i neke od općina na području Varaždinske županije dobiti više novca nego do sada, druge manje, a za većinu se ne mijenja ništa.

Prema dosadašnjem Zakonu o regionalnom razvoju Područja od posebne državne skrbi i Brdsko planinska područja smatrala su se potpomognutim područjima. Time su imala pravo zadržavanja većeg postotka od prikupljenog poreza na dohodak, država je tim jedinicama lokalne samouprave prepuštala 50 posto naknade za eksploataciju mineralnih sirovina i dobivale su pomoći iz državnog proračuna na osnovu prikupljenog poreza na dobit.

Nacrtom novog Zakona o regionalnom razvoju predviđeno je da se status potpomognutih područja određuje isključivo na temelju indeksa razvijenosti.

U Varaždinskoj županiji status potpomognutih područja do sada su imali:
- područja od posebne državne skrbi - treća skupina: Općine Bednja, Cestica i Donja Voća
- brdsko planinska područja : Grad Lepoglava i Općina Ljubešćica

Varaždinska županija je prema indeksu razvijenosti u II. skupini (75 – 100 posto) te ovaj Zakon neće imati direktan utjecaj na nju.

Grad Lepoglava i Općina Ljubešćica izgubit će status potpomognutih područja budući da su prema indeksu razvijenosti u III. skupini.

Status potpomognutih područja dobiti će pet općina - Visoko, Sv. Đurđ, Mali Bukovec, Martijanec i Breznica - koje ga do sada nisu imale, a ostvarit će ga budući da su prema indeksu razvijenosti u II. skupini.

Općine Bednja, Cestica i Donja Voća i nadalje će imati status potpomognutih područja budući da su prema indeksu razvijenosti u II. skupini.

- Zakonskim promjenama najviše će izgubiti Grad Lepoglava i Općina Ljubešćica obzirom da će im se smanjiti udio u prikupljenom porezu na dohodak s postojećih 90 posto na 60 posto. Također, ukinut će im se pomoć iz državnog proračuna po osnovi poreza na dobit te naknada po osnovi eksploatacije mineralnih sirovina. Općinama Visoko, Sv. Đurđ, Mali Bukovec, Martijanec i Breznica povećat će se udio prikupljenog poreza na dohodak koji se sadržava u jedinice lokalne samouprave s postojećih 56,50 posto na 88 posto. Isto tako, postepeno će se povećavati i udio poreza na dobit koji će se zadržavati ovim jedinicama. U ostalim jedinicama povećava se udio u porezu na dohodak sa 56,5 posto na 60 posto, te udio u porezu na promet nekretnina sa 60 posto na 80 posto - stoji u objašnjenju koje smo dobili od Varaždinske županije.

Mijenja se i Zakon o porezu na dohodak kojim će također građani biti manje opterećeni. Ali i to je gubitak za općine jer je upravo porez na dohodak glavni izvor prihoda za većinu jedinica lokalne samouprave pa će se indirektan učinak ovih izmjena odraziti na proračune.

Ipak, prije nekoliko dana je potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio da će se taj gubitak kompenzirati usmjeravanjem gradovima i općinama svog prihod od poreza na kamate na štednju.

Komentari