Novih 5 milijuna kuna za projekte u trima srednjim školama Varaždinske županije

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 01.08.2015. 14:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva

Oko 5 milijuna kuna iz europskih fondova odobreno je trima srednjim školama iz Varaždinske županije.

Prema informacijama koje su nedavno stigle, Srednjoj školi Ivanec odobrena su  dva projekta vrijedna ukupno 2,7 milijuna kuna. U projektu „Heureka, spoznajom do uspjeha“, zajedno s partnerima iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina bavit će se uvođenjem  suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja, matematike i informatike u gimnazijsko obrazovanje. Drugim projektom, u suradnji sa Srednjom školom Novi Marof i tvrtkom Infoproces, radit će na povećanju relevantnosti programa i kvalitete obrazovanja odraslih uvođenjem inovativnih sadržaja i razvojem novih kurikuluma u skladu s potrebama suvremenog poslovanja.

- Čestitam našim srednjim školama koje su samo iz EU fondova već povukle više od 45 milijuna kuna za projekte koji osiguravaju nadstandard u pogledu poboljšanja kurikuluma, edukacije profesora, nabave nove opreme i razmjene iskustava. Veseli i stalni priljev sredstava i velika prolaznost na našim nacionalnim natječajima i slobodno možemo reći da su u pogledu pripreme i provedbe projekta naše škole postale pravi centri izvrsnosti. Nedavni upisi koji su pokazali da desetak posto učenika dolazi iz drugih županija k nama na školovanje, rezultat su zasigurno i ovakvih projekata te naše sustavne nadogradnje obrazovnog sustava – istaknuo je župan Predrag Štromar podsjećajući kako su ravnatelji i djelatnici škole prošli program za pisanje i provedbu EU projekata čiji su rezultati realizacija te priprema brojnih projekta, kao i sustavno odobravanje novih, čime su osigurana značajna sredstva za podizanje standarda školovanja.

Srednjoj školi Novi Marof, kao nositelju projekta, prošao je projekt „Čista petica“ vrijedan 984.3111 kn, s  Geotehničkim fakultetom Varaždin, Gimnazijom A. Vrančića iz Šibenika i Srednjom školom Zlatar kao partnerima.

Kurikulumi fakultativnog predmeta informatike te interdisciplinarnih fakultativnih predmeta matematike s informatikom i geografije s informatikom, e-priručnici za nastavnike i e-materijali za učenike za izvođenje predmeta izradit će se u sklopu projekta vrijednog 1.173.259 kn čiji je nositelj Gospodarska škola Varaždin, a partneri su joj varaždinski FOI, I. gimnazija Split i Hotelijersko-turistička škola Zagreb.

U sklopu programa Erasmus+ Gospodarskoj je školi odobren  projekt „Sign 2 me (Daj mi znak)“, usmjeren na učenje i korištenje hrvatskog znakovnog jezika  u školama s ciljem poboljšanja kvalitete nastave jezika, kao i  kvalitete nastave ostalih predmeta u školi prijavitelja te povećana  svijest o važnosti jezične raznolikosti te socijalne uključenosti učenika s posebnim potrebama u redoviti obrazovni sustav. Njime će biti ostvareno povećanje dostupnosti daljnjeg obrazovanja ili bolje konkurentnosti na tržištu rada učenika s oštećenjem sluha i / ili vida. U projekt su uključeni nastavnici i učenici škole, kao i učenici s oštećenjem sluha i/ili  vida. Uz Varaždinsku županiju, partneri na ovom projektu su i Medicinska škola Varaždin te Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda.

U Gospodarskoj školi mogu se pohvaliti s još dva projekta: „Lajkam sport – međurazredna natjecanja u odbojci i nogometu za učenice i učenike srednje škole“  većim će dijelom financirati Ministarstvo znanosti, sporta i obrazovanja, dok će u sklopu projekta „Život u plavom“, kojeg s 20 tisuća kuna financira HEP, nastati priručnik za učenike i nastavnike u kojem će biti objašnjeni principi plave ekonomije, a potom će se implementirati u nastavne predmete u školi.

Srednja škola Ludbreg će za projekt „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“, u sklopu kojeg će se promovirati obrtnička i strukovna zanimanja u završnim razredima osnovnih škola dobiti 164.188 kn bespovratnih sredstava, preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Komentari