Novouređeni Dispečerski centar Varkoma i službeno započeo s radom

galerija-images/Dispecerski centar Varazdin - Varkom

Objavljeno: 07.11.2014. 16:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na varaždinskom vodocrpilištu u Jurkovićevoj ulici danas, 7. studenoga svečano je otvoren Dispečerski centar Varkoma.

Nakon probnog rada, današnjim je svečanim otvorenjem označen početak službenog rada novouređenog dispečerskog centra koji najsuvremenijom tehnologijom omogućuje nadzor i upravljanje složenim sustavom vodoopskrbe, odnosno kontinuirano praćenje stanja i režima rada svih objekata i crpnih postrojenja te daljinsko upravljanje radom sustava.

Zgrada Dispečerskog centra izgrađena je 70-ih godina prošlog stoljeća te je, kako je istaknuo direktor Varkoma Vlado Vlašić, bila potrebna rekonstrukcija i novo opremanje.

- Mi smo i do danas imali centar za upravljanje, međutim, godine su napravile svoje i na opremi i na objektu, a da bismo mogli održavati visoku razinu kvalitetu pružanja usluga, morali smo opremiti i na novo urediti ovaj centar. Centar će u budućnosti omogućiti da u većoj mjeri smanjimo gubitke vode, koji imaju utjecaj na ukupnu cijenu vode, znači da ćemo biti u mogućnosti da gubitci, koji su prisutni u svakom sustavu, ne budu razlog povećanja cijena vode u budućnosti i da promptno možemo reagirati na sve neprilike koje se mogu desiti kroz puknuća i kvarove - rekao je Vlašić, dodavši kako je posljednjih godina Varkom u sustavu imao nivo gubitaka vode od 27 posto, što je među nižim gubitcima, ako se ne računa i dio onih tehnoloških gubitaka koji su neminovni za održavanje sustava.

- Najveći benefit ove investicije je zadržavanje, ali i podizanje kvalitete vode koju Varaždinci piju i kontrola gubitaka, koji onda naravno imaju direktan utjecaj i na cijenu. Ova investicija pokazuje da Varkom itekako brine o kvaliteti vode i da Varaždinci mogu biti mirni i sigurni kad piju Varkomovu vodu - istaknuo je ovom prilikom varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Novi sustav službeno je u rad pustio Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda koje su sudjelovale u sufinanciranju ovog projekta, naglasivši pritom kako je ovo jedan od prvih takvih projekata u Hrvatskoj. Ujedno je najavio korištenje europskih fondova u budućim projektima.

- Otvorili smo mogućnost korištenja europskih fondova i zaista to intenzivno činimo tako da se i u Varaždinu priprema projekt koji će se financirati iz EU fondova, naravno u kanalizaciji, jer u vodoopskrbi imamo visok stupanj priključenosti. To će značiti dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu na viši stupanj pročišćavanja, čime ćemo štiti podzemne vode i vode Drave. Iza toga slijedi izgradnja dodatnih preko 200 kilometara kanalizacije i priključivanje većine građana ovog područja na taj sustav - rekao je Plišić.

Inače, ukupna vrijednost radova na uređenju Dispečerskog centra je 4.230.000 kuna.

{gallery}Dispecerski centar Varazdin - Varkom{/gallery}

Komentari