Obilježen Dan prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 30.10.2015. 12:52

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 08:30

Povodom obilježavanja Dana prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji, u Županijskoj palači u Varaždinu održana su zdravstveno-edukativna predavanja u organizaciji Županijske lige protiv raka i Opće bolnice Varaždin te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije.

O karcinomu pluća i o mogućnostima terapije govorio je dr.med. Vilim Kolarić, dok je o ulozi životnog stila u prevenciji raka govorila mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med., koji su istaknuli kako su najčešći karcinomi dojke kod žena, a kod muškaraca karcinom prostate te karcinom pluća, stoga je važno odreći se duhanskih proizvoda i alkohola, izbjegavati rafinirani šećer i konzumirati žitarice te voće i povrće.

U ime pokrovitelja, na početku predavanja prisutnima se obratio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je rekao kako je karcinom drugi najveći uzročnik smrtnosti u Varaždinskoj županiji, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.

- Svaka četvrta osoba u Varaždinskoj županiji premine od neke vrste karcinoma. Po zadnjim podacima s kojima raspolažemo, 570 osoba preminulo od karcinoma, od ukupno 2.094 preminule osobe u našoj županiji. Ne možemo liječiti, ali možemo ukazivati na probleme i raditi na tome da se ti pokazatelji promijene, jer iza Virovitičko-podravske županije, naša županija je druga po pojavnosti karcinoma što su za nas poražavajući podaci - rekao je zamjenik Kišić, dodavši kako je jedan je od najboljih puteva komunikacija s građanstvom kroz Županijsku ligu protiv raka, ali prije svega važna je senzibilizacija i edukacija ljudi.

Na kraju predavanja, članice Udruge žena operiranih na dojku Varaždinske županije održale su radionicu „Dan zdrave dojke“. Varaždinska županija tradicionalno sudjeluje s 35 tisuća kuna godišnje u potpori Ligi protiv raka Varaždinske županije, kako bi senzibilizirala javnost o važnosti prevencije karcinoma i o stilu životu, kao jednom od uzroka oboljenja od karcinoma.

Predsjednik županijske Lige protiv raka Varaždinske županije dr. Zdravko Zgrebec najavio je kako će zahvaljujući Varaždinskoj županiji, svi građani na kućne adrese u idućeg mjeseca dobiti brošure o prevenciji karcinoma pluća, kako bi se educirali i shvatili o kolikom se problemu današnjice zapravo radi.

Komentari