Počela godina 600. obljetnice posebnog štovanja Krvi Kristove

Objavljeno: 03.01.2011. 11:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: svetiste-ludbreg.hr

Druge nedjelje po Božiću, 2. siječnja varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu gdje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio svečano euharistijsko slavlje kojim je u Varaždinskoj biskupiji svečano otvorena jubilejska godina u kojoj se slavi 600. obljetnica posebnog štovanja Krvi Kristove u Ludbregu.

Tijekom mise biskup je također podijelio sakrament krštenja Jakovu Havaiću, šestom djetetu u obitelji vjeroučitelja Zorana i medicinske sestre Gordane.

Biskupa je na početku slavlja pozdravio domaći župnik i voditelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove preč. Josip Đurkan izrazivši svoju radost zbog jubileja koji Ludbreg na poseban način slavi ove godine.

Župnik Đurkan je također izrazio svoju radost zbog krštenja šestog djeteta u obitelji Havaić, istaknuvši pritom kako je to rijedak događaj u ludbreškoj župi budući da je jako malo obitelji s više djece, a i općenito sve je manje krštenja u župi.

Biskup je uvodno naglasio kako tim misnim slavljem u Varaždinskoj biskupiji započinje godina u kojoj se spominje 600. obljetnice ludbreškog čuda, koje se zbilo davne 1411. godine. Istaknuo je kako je taj jubilej važan i za čitavu Crkvu u Hrvatskoj.

Također je podsjetio i na drugi velik događaj koji će zasigurno obilježiti godinu koja je pred nama, a to je dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku početkom lipnja.

Jubilejska godina bit će obogaćena mnogim događajima u samom prošteništu Krvi Kristove te po župama čitave Varaždinske biskupije. Tako će se 4. travnja u Ludbregu održati susret svih svećenika Zagrebačke metropolije, dok će središnja proslava ludbreškog jubileja biti u nedjelju 4. rujna 2011. godine.

Komentari