na jučerašnjem zasjedanju sabora

OBRAZLOŽIO AMANDMAN Batinić: "Građani ne bi smjeli plaćati nešto što ne dobiju"

Objavljeno: 08.12.2016. 11:46

Zadnja izmjena: 08.12.2016. 11:47

Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a jučer je tijekom zasjedanja Sabora obrazložio amandman vezan uz izmjene i dopune Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, prema kojem smatra da krajnji korisnici, pri čemu misli na građane, ne bi smjeli plaćati nešto što ne dobiju - stoji u priopćenju za medije.

- Naravno, to će biti i vaš zadatak i Hrvatskih voda da u te dvije godine pokušate naći adekvatno rješenje. Bitno je da onaj koji plaća za to, nešto i dobiva, bilo da se radi o lokalnim samoupravama, gospodarstvenicima ili građanima kao krajnjim korisnicima. – rekao je Batinić te dodao i kako se s amandmanima vezanim uz isti zakon išlo i prema prošlim Vladama.

Kako piše u priopćenju, Batinić je istaknuo kako je prije svega potrebno napraviti reviziju kako bi se nameti uskladili sa svim zakonima donesenim u sklopu takozvane porezne reforme.

Nadalje, što se tiče vodne naknade za uređenje voda, Batinić upozorava kako se ne smije dogoditi da se više nameta plaća na istu nekretninu ili pak na neizgrađeno zemljište.

- Svakako da nisam za dvostruko oporezivanje nekretnine. I kada se uzme u obzir da se naknada za uređenje voda plaća na sve nekretnine, da li će se plaćati na neizgrađeno građevinsko zemljište – napomenuo je Batinić.

Spominje još jednu nelogičnost u Zakonu, a to je "namjena vodnog doprinosa za gradnju građevina za navodnjavanje".

Što se pak lokalnih samouprava tiče, HNS je za to da kod naknade za uređenje voda, umjesto svega 5 posto, koliko im sada ide, jedinicama lokalne samouprave ide 30 posto, a isto tako i kod vodnog doprinosa gdje je do sada išlo tek osam posto JLS-ima. 

- Bilo bi pravednije i transparentnije da se JLS-ovima dodijeli 30 posto sredstava kako bi imali na raspolaganju novac za hitne zahvate prilikom već spomenutih poplava, a ovih preostalih 70 posto Hrvatske vode mogu koristiti, kao i do sad, za velike projekte, naravno, vodeći računa i o prikupljenim sredstvima na pojedinom području – rekao je Batinić.

Zaključio je kako ne traže više novca za sebe, nego kako traže ovlasti da prvi mogu pomoći građanima, prije odluka iz Zagreba, zaključuje u priopćenju.

Komentari