bolje obrazovanje za rad

Hrvatska gospodarska komora pokušava projektom prilagoditi školovanje tržištu rada

Objavljeno: 12.01.2017. 20:20

Zadnja izmjena: 12.01.2017. 20:20

Foto: Arhiva

Kao što se već više puta ukazalo, česti problem prilikom zapošljavanja jest da učenici srednjih strukovnih škola nemaju odgovarajuća znanja koja traže poslodavci.

U rješavanje tog problema uključila se i država koja je donijela jednu konkretnu viziju kako bi strukovno obrazovanje trebalo izgledati i onda odgovarati potrebama tržišta rada. Osnovna je ideja da se ojača pristup učenja temeljenog na radu, što podrazumijeva i kvalitetnu praksu. Hrvatska gospodarska komora zalaže se za dualno obrazovanje, gdje se učenje prakse odvija u poduzeću tijekom cijele školske godine.

U tu je svrhu HGK razvila projekt Cap4App - "capacity for apprenticeship" (osposobljenost za šegrtovanje) i za to dobila sredstva iz EU fondova. Projekt je tu kako bi Komora pomogla malim i srednjim poduzećima da se uključe u provedbu naukovanja i stručne prakse. U projektu surađuju i s drugim ustanovama u našoj zemlji i Europskoj uniji. Sve ovo trebalo bi pomoći tome da učenici nakon završenog strukovnog obrazovanja budu potpuno osposobljeni za konkretne tražene poslove na tržištu rada.

Komentari