kreće novi zakon

Od 1. siječnja 2018 porez na nekretnine: Općina Gornji Kneginec poziva vas da popunite potrebnu dokumentaciju

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.07.2017. 18:27

Zadnja izmjena: 05.07.2017. 18:35

Foto: Ilustracija

Zakonom o lokalnim porezima koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine, propisano je da se od 1. siječnja 2018. godine uvodi porez na nekretnine koji će u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu te porez na kuće za odmor.

Porez na nekretnine obračunavat će se na ukupnu neto podnu površinu nekretnine (prostor koji je oporeziv), sukladno propisu te uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine te stvarnu površinu zemljišta. Za razliku od komunalne naknade i poreza na kuće za odmor, kod obračuna poreza na nekretnine uvedena su još dva kriterija: koeficijent stanja (Ks) i koeficijent dobi (Kd) nekretnine.

Kako su jedinice lokalne samouprave obvezne ustrojiti i voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine, općina Gornji Kneginec poziva vas da popunite potrebne obrasce, a njih možete naći na stranici Općine, kao i sve druge bitne informacije.

Za dodatne informacije i pomoć građani se mogu obratiti službenicima na broj 042/242-150 ili pomoć možete zatražiti osobno u Općini.

Komentari