na županijskoj skupštini

POTVRDILA SKUPŠTINA Za obnovu Vodotornja, Odjela psihijatrije i poliklinike zaduženje od 13 milijuna kuna

Objavljeno: 11.07.2018. 13:25

Zadnja izmjena: 11.07.2018. 14:09

Foto: Luka Šalamun

Danas se na Sjednici Županijske skupštine, između brojnih točaka, govorilo i o zaduživanju za obnovu Vodotornja te Odjela psihijatrije i poliklinike varaždinske Opće bolnice u ukupnoj vrijednosti od 13 092 573 kuna. 

Na današnjoj sjednici našla su se tri prijedloga zaduživanja u svrhu sufinanciranja, a odnose se na projekt energetske obnove Vodotornja te zgradu poliklinike i psihijatrije u Općoj bolnici Varaždin. Prijedlog su podržala 34 vijećnika, dok su dvojica bili suzdržani. 

Prema tome, Županija će se za Vodotoranj zadužiti za 7,5 milijuna kuna kod HABOR-a, uz kamatu od 0,5 posto, 12-mjesečni poček, tromjesečne rate i rok otplate od 14 godina. Što se tiče poliklinike, kredit od HABOR-a uzeo bi se pod istim uvjetima, a riječ je o iznosu od 3,2 milijuna kuna, dok bi se zgrada psihijatrije sufinancirala istim modelom kredita i kod iste banke, a potreban iznos je 2,3 milijuna kuna. Ukupna vrijednost energetske obnove psihijatrije je 4,8 milijuna kuna, poliklinike 7,1 milijun kuna, a Vodotornja 13,9 milijuna kuna.

Na sjednici je Marijan Dominko iz Živog zida uputio kritiku županu kako je prije nekog vremena govorio da županija povlači najviše sredstava iz EU fondova te da svi ti projekti županiju koštaju malo, odnosno gotovo ništa, dodavši da je samo prije nekoliko dana kazao kako Varaždinska županija nema novaca za sufinanciranje projekata. 

Nakon toga, župan mu je odgovorio da za energetsku obnovu objekata OBV-a, projekt palijativne skrbi u Novom Marofu, te sredstva od 83 milijuna kuna za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama nema županijskog novca jer su to specijalni projekti koji se financiraju od europskog i državnog novca. 

Podsjsetimo, na nedavnom sastanku premijera i ministara sa županima u palači Varaždinske županije, varaždinski župan Radimir Čačić kao jedan od glavnih problema istaknuo je nemogućnost sufinanciranja EU projekata iz razloga što će sufinanciranje trenutno ugovorenih sredstava (245 milijuna kuna) biti teško gotovo koliko i jedan županijski proračun (70-ak milijun kuna). Problem za Varaždinsku županiju je tim veći zbog nemogućnosti povrata sada već 34 milijuna kuna za projekte izgrađene prema JPP-u (škole, dvorane).

Komentari