mentalno zdravlje

Foto - Održan sastanak ravnatelja osnovnih škola i psihologa, ovo su glavni zaključci

Objavljeno: 09.05.2023. 15:27

Zadnja izmjena: 09.05.2023. 15:35

Danas su u Palači Patačić gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković održali sastanak s ravnateljima varaždinskih osnovnih škola i školskim psiholozima na temu mentalnog zdravlja djece i mladih. 

Podsjetimo, sastanak je održan nakon što je predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Lovro Lukavečki iznio inicijativu za organizaciju na posljednjoj sjednici, referirajući se pritom na recentna ubojstva u susjedstvu. Na sastanak su se odazvali ravnatelji svih osam osnovnih škola u varaždinu, zajedno s psiholozima zaposlenih u tim školama. Bosilj je tim povodom najavio sastanak ravnatelja i psihologa s roditeljima, a potom i održavanje roditeljskih sastanaka. 

– Mogu reći da je stanje u varaždinskim školama odlično. Ova trenutna medijska slika uzrokovala je da neki roditelji počinju raditi 'lov na vještice', a nikad nije dobro da se takve stvari rade. Apeliram da pustite stručne službe da rade svoj posao, situacija u varaždinskim školama je apsolutno sigurna i pod kontrolom - rekao je Bosilj.

'Treba otvoreno razgovarati'

Ravnatelji su tom prilikom istaknuli važnost psihologa u školama, dok je psiholog Leon Aleksić rekao kako se učenici često psihologu obrate samoinicijativno. 

- Nastojimo razviti klimu u kojoj pokušavamo destigmatizirati razgovor o emocijama, problemima i izazovima s kojima se suočavaju učenici. Ponekad kad se učenici ne jave sami, a netko iz okoline primijeti da bi možda bilo zgodno da porazgovaraju sa stručnjakom, onda upute tog učenika u stručnu službu gdje zajedno vidimo kako bi mogli pomoći. Mislim da bi s djecom trebalo otvoreno razgovarati o tome. Ako mi odrasli pokažemo šutnju i nespremnost na razgovor, onda pokazujemo djeci da ni mi nismo spremni suočiti se s tom stvarnošću - rekao je Aleksić.

Komentari