Održana prva sjednica županijskog Savjeta za socijalnu skrb

Objavljeno: 17.02.2012. 10:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Županija

Održana je I. sjednica Savjeta za socijalnu skrb u Varaždinskoj županiji koju je sazvala predsjednica Savjeta Barbara Antolić.

Cilj Savjeta usmjeren kje na one ciljeve koje zadaje i sam Zakon o socijalnoj skrbi, a varaždinski savjet će u provođenju tih zadaća krenuti s prikupljanjem podataka koje će se zatim analizirati i nakon toga utvrditi mjere kako bi se vidljivi nedostaci u samom sustavu pokušali nadopuniti.

Inače, na prvoj sjednici Savjeta za socijalnu skrb najviše se raspravljalo o pripremama za izradu Socijalnog plana za Varaždinsku županiju te je u tom kontekstu naznačeno kako treba utvrditi stanje, točan broj onih koji primaju pomoć, mehanizme djelovanja, a uz to se i umrežiti kako bi postojala što manja mogućnost za zlouporabu različitih oblika pomoći.

Isto tako je dogovoreno da svi relevantni dionici dostave podatke kojima raspolažu kako bi se isti sistematizirali te kao takvi pomogli pri donošenju prijedloga novog zakona o Socijalnoj skrbi čije se donošenje očekuje u lipnju, ali i stvaranja nove Strategije.

Tijekom rasprave je naznačeno i kako se u cilju provođenja socijalne zaštite potrebno značajno osloniti i na udruge civilnog društva pa su članovi Savjeta za socijalnu skrb i sami istaknuli kako će težiti tome da se su sastav Savjeta stalno pozivaju predstavnici udruga civilnog društva, vjerskih zajednice kao i predstavnici lokalne samouprave kako bi i oni aktivno te zajedno sa Savjetom mogli predlagati one mjere koje bi dovele boljoj zaštiti najugroženijih skupina društva.

Osvrnuli su se i na trend razvoja socijalnog poduzetništva i mogućnosti njegove primjene na području socijalne skrbi pri čemu je naznačeno kako je u Varaždinskoj županiji socijalna skrb na visokoj razini organiziranosti, ali i kako u tom smislu treba težiti prepoznavanju i razvijanju novih oblika zbrinjavanja.

Inače, Županije su bile dužne osnivati Savjet za socijalnu skrb, pa je na sjednici Županijske skupštine od 13. prosinca 2012. godine, u cilju planiranja i razvoja mreže socijalnih usluga i ostvarivanja prava, obveza, mjera i ciljeva socijalne skrbi za  županije i osnovan Savjet za socijalnu skrb u Varaždinskoj županiji.

Njegove su zadaće izrada i predlaganje Socijalnog plana za Varaždinsku županiju točnije predlaganje provedbe mjera i aktivnosti za poticanje razvoja sustava socijalne skrbi, novih oblika pomoći i usluga socijalne uključenosti i podrške, sukladno Socijalnom planu za Varaždinsku županiju, predlaganje  razvoja mreže potrebnih kapaciteta socijalnih usluga na području Varaždinske županije, usklađivanje i koordiniranje djelovanje udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi na području Varaždinske županije te u suradnji s Ministarstvom, praćenje provođenja socijalnih mjera i pružanja usluga socijalne skrbi na rijetko naseljenim i nerazvijenim područjima.

Komentari