u prostorijama župaije

Održana radionica na temu :“ Mapiranje potreba u zdravstvenoj zaštiti –EU financiranje 2021.-2027.“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.03.2020. 09:22

Zadnja izmjena: 11.03.2020. 09:24

Savjet za zdravlje Varaždinske županije održao je svoju 7. sjednicu, a kako je naglašeno, Savjet je krajem 2018. godine pristupio izradi županijske strategije razvoja zdravstva za razdoblje 2020. – 2027., a vezano uz tu temu, te uz ostale aktualne teme,  Savjet za zdravlje se do sada sastao šest puta.

Savjet je inače najprije konsenzusom dogovorio smjernice za izradu strategije te su one kao input dane konzultantskom timu.  U smjernicama se navelo da se žele unaprijediti procesi u zdravstvu, nastoji se uspostaviti integrirano zdravstvo, staviti veći fokus na pacijenta i postići veća horizontalna suradnja među odjelima i ustanovama u zdravstvu kako bi pacijent što više usluga dobio na jednom mjestu te su se definirali elementi koje treba sadržavati strateški dokument kao krajnji proizvod.

-Nastavno na to sklopljen je sporazum s PUB HUB timom Medicinskog fakulteta  te smo krajem 2019. počeli sa službenim edukacijama po tematskim područjima kao što su  mapiranje procesa u zdravstvu županije  po unaprijed definiranim prioritetnim područjima  (rak dojke, palijativa, infarkt miokarda),  obrazovanje kadrova u zdravstvenom sustavu i  suradnja s civilnim društvom u zdravstvu – rekla je mr.sc. Irena Stipešević- Rakamarić, dr.med.

Župan Čačić je naveo kako je jedan od razloga za izradu strategije usklađivanje koncepta Županije s europskim konceptom, a to je vezano za europske fondove.- Osnovne poruke su integracija, korištenje svih resursa u sustavu, moram naglasiti kako je tu bitna sposobnost koordinacije, a naglašena je i supsidijarnost da točka djelovanja bude što bliža pacijentu. Time optimizirati i kadrovske i tehničke resurse i na najpametniji način koristimo i vlastita sredstva i sredstva Europske unije- kazao je župan.

Početku radionice nazočili su te prigodno pozdravili sudionike župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, pomoćnik ministra zdravstva dr. sc. Mate Car kao i rektor Sveučilišta Sjever dr.sc. Marin Milković, prorektor dr.sc. Damir Vusić,  voditeljica Službe za razvoj socijalnih usluga, udomiteljstvo i humanitarnu pomoć Ministarstva  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Martina Štabi te Natalija Šimunović, voditeljica Službe za koordinaciju u pripremi i provedbi projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Komentari