Održano predavanje o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji

Objavljeno: 17.02.2012. 10:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Županija

U Županijskoj palači održano je predavanje o ekološkoj proizvodnji u organizaciji varaždinske tvrtka Pavetić, u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvom poljoprivrede, Varaždinskom županijom i tvrtkom Neudorff  iz Njemačke, a sve s ciljem promicanja i razvoja ekološke proizvodnje biljnih proizvoda u Hrvatskoj.

Na predavanju se okupilo oko stotinjak ljudi, među kojima su bili predstavnici profesionalnih proizvođača ekološke proizvodnje, ekoloških udruga, poljoprivrednih ljekarni, vrtnih centrova, kao i učenici brojnih eko škola na području  Varaždinske županije.

Predavanje je otvorila zamjenica župana Blanka Glavica-Ječemenica koja je istaknula kako, uspoređujući ekološku proizvodnju Varaždinske županije s nekim drugim županijama, u tom segmentu još uvijek uvelike zaostajemo za drugima.

- Usprkos tome što Varaždinska županija u potpunosti financira certifikacijski nadzor u ekološkoj poljoprivredi, interes i nije baš prevelik. Ali sve to treba staviti u kontekst vremena i prostora gdje živimo - zaključila je.

Ekološku proizvodnju Varaždinske županije predstavio je pročelnik za poljoprivredu Dragutin Vincek istaknuvši kako je ekološka poljoprivreda ustvari dio mozaika cjelokupne poljoprivredne politike pa je shodno odnosu spram konvencionalne proizvodnje, zadnjih nekoliko godina u RH, jednak i odnos prema ekološkoj.

Spomenuo je i kako u Varaždinskoj županiji ima devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja se bave ekološkom poljoprivredom i nalaze se u sustavu kontrole, a iznio je i podatke o ekološkoj proizvodnji u Varaždinskoj županiji koja se prostire na oko 21 hektara od čega su 62% trajni nasadi, 18% ratarstvo, 10% povrće i 10% ljekovito bilje.

- U pogledu razvoja ekološke poljoprivrede kao sustava koji nastoji maksimalno iskoristiti potencijale određenog ekosustava, Hrvatska se trenutno nalazi na samom svjetskom dnu, a niti podaci s područja Varaždinske županije nisu ohrabrujući. Ipak provodimo aktivnosti kako bi se to promijenilo poput zašite tradicionalnih proizvoda, gdje smo na samom vrhu u Hrvatskoj, organiziranja stručnih edukacija i druge- kazao je županijski pročelnik.

Prezentaciju o proizvodnji biosjemena u Hrvatskoj održao je profesor Ivan Kolak s Agronomskog fakulteta te ukazao na stanje, probleme i mogućnosti eko proizvodnje.

Podsjetio je da nažalost nema organizirane proizvodnje ekološkog sjemena te da nedostaje materijala za reprodukciju u ekološkoj proizvodnji. Govorio je o zlatnom dobu hrvatskog sjemenarstva kada su brojne obitelji proizvodile kvalitetno sjeme koje se izvozilo u Europu i SAD.

Jedna od tema predavanja bila su i sredstva za zaštitu bilja te propisi RH i EU na tom području pa su predstavnici Ministarstva naveli da se naše nacionalno zakonodavstvo uvelike razlikuje od europskog zakonodavstva.

Naznačeno je i kako sredstva za zaštitu bilja koja se koriste u ekološkoj proizvodnji moraju biti registrirana sukladno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i provedbenih propisa.

Tijekom predavanja raspravljalo se i o ekološkim sredstvima u proizvodnji bilja i sredstva protiv nametnika kućnih ljubimaca, a na kraju se moglo zaključiti da je ekološka poljoprivreda  poseban sustav gdje se otvaraju razne mogućnosti te bi zbog toga trebala biti na vrhu poljoprivredne politike Republike Hrvatske.

Komentari