ovo se itekako tiče svih vas

FOTO: ODZVONILO MULJAŽAMA? Ovaj bi projekt mogao spasiti milijarde vaših kuna

Objavljeno: 08.10.2017. 17:41

Zadnja izmjena: 08.10.2017. 19:46

Javne nabave su i dalje vrlo pogodno tlo za korupciju i možemo samo nagađati koliko je vašeg novca nestalo u tim procesima. Dovoljno je samo reći da takozvane "bagatelne nabave" iznose gotovo 3% našeg BDP-a.

Da to objasnimo slikovitim primjerom. Recimo, neka općina želi nabaviti 10 računala u vrijednosti do 150 tisuća kuna. To ne ide u javnu nabavu, nego se načelnik izravno dogovara s dobavljačima. I namjesto uobičajene cijene od 6 tisuća kuna po računalu, načelnik i dobavljač se dogovore da cijena bude 15 tisuća kuna. Sve po zakonu, jedino što dobavljač dobije dvaput više novaca - a nešto "siće" ode i u načelnikov džep. Ovdje ne govorimo o nekom konkretnom primjeru, nego samo o rupama u zakonu koje ovakve stvari omogućavaju. I teško je vjerovati da se to ne dogodi i u praksi. Uzgred rečeno - hrvatski BDP je prošle godine iznosio 50,43 milijarde dolara, a bagatelna je nabava iznosila oko 1,5 milijarde dolara.

Od sad možete nadzirati i vi - i to mobitelom

Ima krugova u Hrvatskoj koji su svjesni ovog ogromnog problema - koji je i vaš problem, jer su u pitanju vaši novci. Stoga se pristupilo izradi on-line alata koji je jedinstven takve vrste u Europi, a putem kojeg će građani moći u realnom vremenu nadgledati postupke javne nabave, kao i postupke za dodjelu koncesija, urbano planiranje, zelenu javnu nabavu, ali i aktivno sudjelovati u ovim procesima. Imat ćete sve na ekranu svog mobitela i moći ćete reagirati ukoliko uvidite nepravilnost.

U Zagrebu je održana i konferencija "Predstavljanje IT alata razvijenih u sklopu projekta Nadzor integriteta" u kojem je Grad Lepoglava sudjelovao protekle dvije godine. Jedan od govornika bio je i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač. Radi se o zatvorenom digitalnom sustavu, čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je razvila kao prva zemlja u Europi. Lepoglava je u tom pogledu pionir našega kraja - ali se iskreno nadamo da će ova usluga biti dostupna i svim građanima i našeg kraja i cijele Hrvatske. A zadaća svakog građanina bit će da nadzire gdje to odlaze naši novci.

Komentari