Odluku smatraju suludom

Ugostitelji ogorčeni: Svakog vikenda za duži rad kafića moraju gradonačelniku pisati zahtjeve

Objavljeno: 24.02.2016. 12:22

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 12:42

Foto: Josip Novak

Bude li na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen Nacrt odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području Grada Varaždina, vlasnici caffe barova i restorana suočit će se s nizom problema, upozoravaju iz Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika grada Varaždina...

Naime, kao što smo izvijestili, u četvrtak će se na Dnevnom redu 22. sjednice Gradskog vijeća naći i odluka koja tangira rad gotovo 200 ugostitelja.

Ukidanje ranije stečenih prava

Kako doznajemo od  Dubravka Pavlovića, člana Upravnog odbora varaždinskog Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika (dalje UHU), sudjelovanje njihovih predstavnika u savjetovanju o nacrtu spomenutog akta Grada Varaždina najvažnije interese ugostitelja nije uspjelo zaštititi.

>>Evo što Habuš planira s novom zonom, radnim vremenom ugostitelja, svojom plaćom i mini busevima

- Nismo zadovoljni s predloženom odlukom o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području Grada Varaždina jer ona zadire u prije stečena prava koja nam se sada žele ukinuti. Primjerice, u članku 3. koji se odnosi na objekte iz skupina 'restorani' svakako bi trebalo dodati rad u dane vikenda (petak i subota), te u dane pred blagdanom i blagdanom od 6 sati do 2 sata iza ponoći, a ne do 24 sata kako stoji u predloženoj odluci. U protivnom, nakon ponoći radit će isključivo disco klubovi – naglasio je Pavlović.

Svakog tjedna – molba jedna

Ugostitelji također smatraju da iz članka 5 treba izbaciti mogućnost produžetka radnog vremena ugostiteljskih objekata, o kojem odlučuje gradonačelnik, jer je ona već obuhvaćena primjedbama u spomenutom članku 3.

- Suludo je da svaki tjedan prije vikenda podnosimo zahtjev za produžetak radnog vremena gradonačelniku, odnosno upravnom odjelu nadležnom za turizam Grada Varaždina – ustvrdio je Pavlović dodavši da bi osim “gubitka vremena ugostitelji za kupnju državnih biljega godišnje potrošili više od 1.000 kuna“.

'Najveći apsurd'
Najveći, pak, apsurd UHU nalazi u točki 6 Nacrta odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području Grada Varaždina, koja propisuje radno vrijeme prostora za usluživanje na otvorenom.   
- U njoj se mora ostaviti mogućnost rada terasa u vremenu koje je propisano za rad pojedinog ugostiteljskog objekta. To je jedino logično jer će u protivnom ugostitelji doslovno morati tjerati goste i turiste s terasa kako ne bi bili u prekršaju. Nažalost, za razliku od Grada Zagreba koji je prihvatio smjernice njihovog Udruženja ugostitelja, u Varaždinu to barem zasad nije slučaj – zaključio je Pavlović.

'Borit ćemo se lavovski'
Inače, Nacrt odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području Grada Varaždina ne zadire u ranije stečena prava  barova s posebnim propisima (disco klubovi i slični objekti), a ugostiteljima ne smeta ni odluka o zabrani usluživanja alkohola od 4 do 7 sati ujutro u barovima i restoranima.
No, kako neslužbeno doznajemo, ovih dana vodit će i “lavovsku borbu“ oko ublažavanja najavljenih izmjena Zakona koje se odnose na ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.

Komentari