okrugli stol

Foto - Varaždinska županija obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno: 25.11.2022. 13:24

Zadnja izmjena: 25.11.2022. 13:30

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziran je Okrugli stol pod nazivom „… u svoje ime i u ime svih hrabrih žena…“ i Stručni skup pod nazivom „Međuresorna suradnja u prevenciji i suzbijanju nasilja“.

Kao što je istaknuto o nasilju nad ženama potrebno je svakodnevno govoriti, jer ono je, unatoč brojnim kampanjama, apelima, sve većem sudjelovanju javnosti – i dalje prisutno u našem društvu. Pomoćnik voditeljice Službe kriminalističke policije PU varaždinske Boris Divjak napomenuo je kako je iz statističkih pokazatelja s kojima raspolaže PU varaždinske vidljivo da je problematika nasilja u obitelji u porastu.

- U deset mjeseci 2022. godine, u odnosu na isto razdoblje lani, evidentirano je više prekršaja iz domene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kao i više kaznenih djela počinjenih od strane bliskih osoba. Kad govorimo o počiniteljima, većinom su to muškarci, dok su žene žrtve nasilja i to tri puta više od muškaraca. S druge pak strane, porast broja prekršaja može upućivati i na to da se žrtve sve više odlučuju prijaviti nasilje, što je dobro, ali generalno gledajući, situacija po pitanju problematike nasilja u obitelji nije zadovoljavajuća – upozorio je Divjak.

'Ne smijemo zatvarati oči'

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako bi joj bilo draže da ovog okruglog stola, kao i stručnog skupa nema.

- Varaždinska županija otvorena je za dijalog i ovim događanjem želimo poslati tri poruke: o nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama, pružati informacije o načinima zaštite žrtava te općenito senzibilizirati javnost o ovoj problematici.  Imali smo priliku čuti o porastu broja nasilja nad ženama, ali ono što zabrinjava i da su djeca izložena tom nasilju, ali i da su i maloljetne osobe počinitelji nasilja. Ne smijemo zatvarati oči, trebamo otvoreno govoriti, i vjerujem da ćemo poslati snažnu poruku o nultoj toleranciji prema nasilju te kako svatko zaslužuje živjeti  u jednoj zdravoj zajednici u kojoj se može i mora osjećati sigurno – zaključila je zamjenica Zagorec

Komentari