Svečano otvorenje

U Gornjem Knegincu otvoreno prvo reciklažno dvorište u Varaždinskoj županiji, govorilo se i o balama u Brezju

Objavljeno: 20.07.2016. 11:20

Zadnja izmjena: 20.07.2016. 12:54

Foto: Nikola Horvat

Varaždinska županija danas, 20. srpnja, dobila je svoje prvo reciklažno dvorište u Gornjem Knegincu. Reciklažno su dvorište danas svečano otvorili direktor TD-a Čistoća iz Varaždina Davor Skroza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

Reciklažno dvorište nalazi se na lokaciji nekadašnje stare deponije na adresi Mavra Schlengera bb, a s današnjim otvorenjem svakim ponedjeljkom u periodu od 8 do 16 sati, počevši od 25. srpnja, bit će dostupno svim mještanima Gornjeg Kneginca.

– Uloženo je 1,2 mil. kuna, od čega 80 % financira Fond za zaštitu okoliša. Područje Općine Kneginec bilo je prvo u Varaždinskoj županiji na udaru nekadašnjeg divljeg odlaganja otpada, ali to je zatvoreno 2006. godine. Sve ono što ne možete odložiti u kante kod kuće, možete doći ovdje odložiti besplatno. – rekao je tom prilikom načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

Prema Odluci Općine Gornji Kneginec, otpad mogu predati isključivo žitelji, odnosno poslovni prostori Općine. Prilikom predaje otpada dužni su predati identifikacijski dokument kako bi se utvrdilo jesu li mještani Općine i podmiruju li račune za odvoz otpada.

– Hrvatska je s uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja počela relativno kasno, a postoje visoki ciljevi koje moramo ostvariti. Primjerice, 2020. godine moramo uvesti 50-postotno razdvanje i papira, i metala, i stakla, i plastike. – naglasio je zamjenik ministra okoliša Mario Šiljeg, najavivši još četiri reciklažna dvorišta na području Varaždinske županije.

„Za bale u Brezju treba više dobre volje“

A ne toliko daleko od reciklažnog dvorišta u Gornjem Knegincu, u Brezju, i dalje stoje bale za koje su sredstva osigurana, tvrdi Šiljeg: – Sredstva se čuvaju na računu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na Gradu Varaždinu je da pokaže interes i da zajedno sa stručnjacima nađe adekvatno rješenje. Ono postoji, ali je potrebno više dobre volje sa svih strana.

U reciklažno dvorište zaprimaju se sljedeće vrste otpada: problematični otpad, otpadni papir, otpadni metal, otpadno staklo, otpada plastika, otpadni tekstil, glomazni otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema, građevni otpad iz kućanstva te ostali opad. U reciklažno dvorište nije potrebno donositi onu vrstu otpada koja se prikuplja na kućnom pragu, a tijekom šest mjeseci možete dopremiti do 200 kg otpada.

Ono što je i dalje upitno jest obračun troškova održavanja i rada reciklažnog dvorišta zato što to propisuje Vlada uredbom koja još nije donesena.

Komentari