SADA JE SLUŽBENO

Foto - Počinje potraga za lokacijom geotermalne elektrane. Ovako bušotine izgledaju danas

Varaždinska je županija izdvojila najviše sredstava dosad, stoga je u proračunu za iduću godinu osigurala 18 milijuna kuna, a sada je Općina Mali Bukovec kao suvlasnik Bukotermala osigurala dodatnih 2,25 milijuna kuna...
Objavljeno: 20.12.2021. 14:51

Zadnja izmjena: 20.12.2021. 19:17

Foto: eVaraždin

Varaždinska županija je u Proračunu za 2022. godinu izdvojila 18 milijuna kuna za tvrtku Bukotermal d.o.o. kako bi tvrtka kao investitor mogla izvršiti sve obvezne istraživačke radnje, a dodatnih 2,25 milijuna kuna za nju je također izdvojila i Općina Mali Bukovec u svom proračunu za iduću godinu.

Među najvećim projektima proračuna Općine Mali Bukovec u iznosu od ukupno 17,9 milijuna kuna, između ostalog, načelnik Darko Marković istaknuo je navedena izdvajanja za tvrtku Bukotermal, a donijeta je i odluka o izradi ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Mali Bukovec radi utvrđivanja lokacije za smještaj geotermalne elektrane, kao i svih budućih sadržaja kojima žele dodatno iskoristiti geotermalnu energiju u toplinarske svrhe.

- Ovo je investicija u budućnost Općine Mali Bukovec budući da će ovaj projekt korištenje geotermalne energije usmjeriti u mnogobrojne benefite u godinama koje dolaze, ne samo u gospodarske i razvojne, već i u financijske čime će ova investicija svakako opravdati svoje sadašnje troškove – rekao je načelnik Marković.

Najveće financiranje dosad

Podsjetimo, Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec osnovale su tvrtku s ciljem istraživanja i eksploatacije geotermalne vode. U proteklom je periodu izrađena i geološko-geofizička studija, kao i idejno rješenje geotermalne elektrane te je ugovoreno idejno rješenje za ispitivanje i remont bušotine. Putem temeljnog kapitala dosad je u tvrtku uloženo 1,4 milijuna kuna, a potom je tvrtka od strane Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec dokapitalizirana u ukupnom iznosu od 4,4 milijuna kuna. Kako bi tvrtka kao investitor mogla izvršiti sve obvezne istraživačke radnje, potrebno joj je bilo dodatnih 18 milijuna kuna od Županije. Varaždinska je županija izdvojila najviše sredstava dosad, stoga je u proračunu za iduću godinu osigurala 18 milijuna kuna, a sada je Općina Mali Bukovec kao suvlasnik Bukotermala osigurala dodatnih 2,25 milijuna kuna.

Komentari