Ugovor o dodjeli 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava za uspostavu objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin potpisan je danas u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

U prisustvu zamjenika župana Roberta Vugrina, ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić

Riječ je o iznimno važnom ugovoru na temelju kojega će Opća bolnica Varaždin dobiti potpuno novi objekt, na koji se čeka više od deset godina. U njemu će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, ali i dnevne bolnice te jednodnevna kirurgija.

- U proljeće sljedeće godine će početi izgradnja nove zgrade vrijedne 70 milijuna kuna. Bit će neto površine oko 3.000 četvornih metara, a nalazit će se kod glavnog ulaza u bolnicu, između zgrada Interne i Zavoda za javno zdravstvo. U drugoj fazi u planu je izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka s jedinicom intenzivnog liječenja, centralne sterilizacije, transfuzije i RTG-a, koji će spojnim hodnicima biti povezani s okolnim bolničkim zgradama – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Ukupna vrijednost projekta uspostave objedinjenog hitnog prijema je 19,9 milijuna kuna, od čega su 14 milijuna kuna bespovratna EU sredstva, a ostatak sredstava u iznosu od 5,9 milijuna kuna bit će osiguran iz proračuna Varaždinske županije iz decentraliziranih sredstava za zdravstvo.

- Za projekt dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije, koji je vrijedan 49,7 milijuna kuna, ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisan je još u kolovozu prošle godine. S obzirom da su sada oba ugovora potpisana, kreće se u realizaciju projekata koji su novi važan iskorak za zdravstvo u Varaždinskoj županiji – istaknuo je Vugrin.

''Zdravstvena zaštita ide na višu razinu''

Ravnatelj Kudelić je pak rekao kako realizacija ova dva projekta, objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije znači podizanje kvalitete zdravstvene zaštite žitelja županije na višu razinu.

- Drugi dio projekta, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, fizički je i funkcionalno vezan uz objedinjeni hitni prijem te je jednako važan. Naime, Opća bolnica Varaždin je poznata po tome da više od polovice pacijenata zbrinjava upravo putem dnevnih bolnica. Pacijent dolazi u bolnicu, bude pregledan, obrađen i liječen tijekom dana, a bez potrebe ostanka u bolnici – naveo je ravnatelj varaždinske bolnice.

U prizemlju novoga objekta nalazit će se objedinjeni hitni bolnički prijem, dok će se na prvom katu nalaziti dnevne bolnice. Za dovoz pacijenata vozilom hitne službe bit će uređen natkriveni prostor, a uz to će biti uređen poseban ulaz za pacijente.

Uz prijemni pult i čekaonicu, tamo će se nalaziti prostorije za trijažu, reanimaciju i izolaciju, ambulanta za nehitne slučajeve, snimaonica s RTG uređajem i gipsaonica. Uz to, tamo će biti smještene prostorije za intervencije i male operacijske zahvate, ali i prostorija za telemedicinu. U novoj zgradi ujedno će se nalaziti ambulante, jednodnevna kirurgija s prijemom i dvije operacijske dvorane sa svim drugim potrebnim prostorijama.

 

Komentari

13.06.2018. 17:04h Zadnja izmjena: 13.06.2018. 17:04