suprotstavljene strane

Izdvojili smo 3 ključne stvari, da lakše pratite daljne nastavke sukoba Grada i Termoplina

Objavljeno: 25.10.2017. 10:21

Zadnja izmjena: 25.10.2017. 11:22

Foto: Viktor Hranić

Već duže vrijeme traje sukob između Grada kao većinskog vlasnika i Topolnjaka kao manjinskog vlasnika Termoplina. Izazvalo je to i burnu raspravu na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Ovdje objašnjavamo ključne probleme, ali i prijedloge rješenja - barem onako kako ih vide ključni sudionici cijele priče.

1) Spore se oko upravljačkih prava

Grad u Termoplinu ima 51% dionica, dok Topolnjak 49%. No, Čehokov bliski suradnik Željko Bunić smatra kako se Topolnjak ponaša kao da je jedini vlasnik. Grad u Termoplinu ima 4 od 7 članova Nadzornog odbora, ali se radi o ljudima koje je odabrala ranija vlast - Josip Dreven (nezavisni), Ruža Jelovac (SDP), Miroslav Marković (SDP) i Mladen Hižak (HSS). Grad rješenje vidi u izvanrednoj skupštini koja bi smijenila članove nadzornog odbora - a Bunić ih poziva da sami podnesu ostavke.

- Neki bi rekli da oni rade za manjinskog vlasnika, a ja bih rekao da im se fućka za Grad. Ja ih pozivam da sami odstupe sa svojih pozicija. - izjavio je Bunić

2) Grad traži milijun kuna povrata

Premda se Termoplin bio obavezao da će u periodu od 2014. do 2016. isporučivati gradskim ustanovama i školama plin po cijeni dobivenoj po javnoj nabavi,  to on, kako je izjavio Bunić, nije učinio ni u jednom slučaju. Čehok dio krivnje prebacuje i na direktore i ravnatelje koji su morali pažljivije gledati dostavljene račune. Grad je na lipanjskoj sjednici vijeća donio odluku da Termoplin to mora vratiti. O tome je Čehok već postigao načelni dogovor s Topolnjakom.

- Nazvao sam direktora, on je rekao "OK, dogodio se nesporazum, vratit ćemo to na neki način, ne kao obeštećenje". Tih milijun kuna ćemo na drugi način imati u proračunu. - izjavio je Čehok.

3) Pitanje Nevenke Grbac

Radi se o Nevenki Grbac, koja je šef računovodstva, predsjednica Nadzornog odbora i predsjednica skupštine. Čehok je na jučerašnjem aktualnom satu rekao da nigdje ne postoji takva osoba koja podnosi izvješća, sama ih nadzire i donosi odluku o njima. Nevenka Grbac je objasnila kako je po Statutu Termoplina predsjednik Nadzornog odbora ujedno i predsjednik skupštine. 

- Ja ću inzistirati da se to izmijeni, jer to jednostavno nije prirodno, ja za takav slučaj ne znam. Sami podnosite izvješća, sami sebe sebe nadzirete i onda sudjelujete u glasanju. - uzvratio je Čehok Nevenki Grbac.

Komentari