povlačenje bespovratnih sredstava

Otvoreni proračun: Varaždinska županija i u 2020. povukla najviše sredstava iz Europe

Varaždinska županija je i u 2020. godini najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih EU sredstava, potvrdili su podaci Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, a javljaju iz Varaždinske županije.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.06.2020. 10:27

Zadnja izmjena: 11.06.2020. 10:28

Varaždinska županija je i u 2020. godini najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih EU sredstava, potvrdili su podaci Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, a javljaju iz Varaždinske županije.

Po čak dva kriterija je prva među svih 20 hrvatskih županija. Iz proračuna za EU projekte u 2020. godini planira izdvojiti najviše sredstava, 263,7 milijuna kuna, a najviše EU novca povlači i po glavi stanovnika, 1.499 kuna.

- Ponovno smo nabolja županija u Hrvatskoj po realizaciji EU projekata, što jasno pokazuje kolikim smo intenzitetom radili od početka mandata sredinom 2017. godine. Kao što je dobro poznato, realizacija EU projekata do tada je bila nula, no mi smo u tri godine sve uspjeli nadoknaditi, a uz to se i probiti na prvo mjesto. Svi naši EU projekti, završeni i u realizaciji, vrijedni su 823,8 milijuna kuna, pri čemu se ove godine odvijaju projekti vrijedni više od 400 milijuna kuna - rekao je župan Radimir Čačić i dodao kako su svi prijavljeni projekti odobreni za sufinanciranje bespovratnim EU sredstvima. 

Kad su u pitanju sredstva za EU projekte iz proračuna za 2020., iza Varaždinske županije s 263 milijuna kuna, slijedi Osječko-baranjska županija sa 182,6 miliijuna kuna. Na trećem mjestu je Bjelovarsko-bilogorska županija sa 155,3 milijuna, a iza njih Zadarska županija (142,8 milijuna kuna), Sisačko-moslavačka (137,2 milijuna kuna), Brodsko-posavska (122,8 milijuna kuna) i Međimurska županija (112,9 milijuna kuna).  Varaždinska županija predvodi listu županija i po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika s 1.499 kuna, na drugom mjestu je Požeško-slavonska županija s 1.314 kuna po glavi stanovnika-

Zahvaljujući EU projektima, novu vizuru dobit će Varaždinske Toplice: traje energetska obnova svih smještajnih kapaciteta Specijalne bolnice za rehabilitaciju, pri čemu je pri kraju obnova objekta Minerva, najvećeg projekta energetske obnove u Hrvatskoj. Čim završe postupci javne nabave, tamo će početi i izgradnja Nacionalnog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine.

U Općoj bolnici Varaždin energetski će biti obnovljeno svih deset objekata, a u krugu Bolnice počinje izgradnja novog objekta s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom krirugijom.

I vizura centra Varaždina je ljepša zahvaljujući energetskoj obnovi zgrade Vodotornja koja se približava kraju. Objekt visok 41 metar će zablistati 55 godina nakon izgradnje.

Među posebno značajnim projektima je Centar kompetentnosti u poljoprivredi u Vinici u sklopu kojeg će biti obnovljen dvorac Opeka, a napokon će biti revitaliziran i sam arboretum, jedan od najljepših u Europi. To je samo dio EU projekata koji će biti završeni ili realizirani u ovoj godini, pri čemu je gotova ili pri kraju i energetska obnova čak 11 škola, triju “velikih”, Srednje škole Ivanec, Druge gimnazije Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka Vinica, a uz njih će dovršena biti i obnova 9 područnih škola.

Kako poručuju u priopćenju, Varaždinska županija je najbolja u Hrvatskoj i kad je u pitanju povlačenje EU sredstava za energetske obnove javnih objekata. Podaci Ministarstva graditeljstva pokazuju da se u županiji provode projekti energetske obnove ukupno vrijedni gotovo 320 milijuna kuna, za koje je odobreno čak 164,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Komentari