PODACI ZAJEDNICE ŽUPANIJA

Varaždinska županija četvrti put zaredom prva po povlačenju EU sredstava

Čačić ne sumnja kako će građani takav rezultat nagraditi, zbog čega je pobrojao projekte kojima se namjerava baviti u sljedećem mandatu...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.05.2021. 10:55

Zadnja izmjena: 07.05.2021. 11:52

Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija, Varaždinska županija ponovno je, tj. čevrti put zaredom vodeća u Hrvatskoj prema povlačenju EU sredstava

Povodom objave rezultata župan Radimir Čačić svoje zadovoljstvo je izrazio sljedećim riječima:

- U 3,5 godine je realizirano ili u realizaciji više od 860 milijuna kuna vlastitih EU projekata, u odnosu na 4 milijuna kuna u mandatu bivše županijske vlasti. Ti projekti ne utječu na financijsko stanje Županije: sve možemo platiti, pri čemu se ne trebamo ni zaduživati. Međutim, želimo zadržati potencijal, tako da ćemo i sve buduće projekte raditi na isti način – istaknuo je Čačić.

Nastavljamo

Čačić ne sumnja kako će građani takav rezultat nagraditi, zbog čega je pobrojao projekte kojima se namjerava baviti u sljedećem mandatu. Samo Centralni operacijski blok bolnice koji je već u tijeku vrijedi 405 milijuna kuna, a po 600 milijuna, kako je naglasio - uložit će se u Varaždinske Toplice (hoteli "Jupiter", "Josipova kupelj"), te geotermalnu elektranu na području Malog Bukovca i Ludbrega. Dodatnih 500 milijuna kuna uložilo bi se u projekte obrazovanja, od čega je najveći konzervatorij Glazbene škole vrijedan 100 milijuna kuna.

Plan za kulturnu baštinu

Na području zaštite kulturne i prirodne baštine će, uz izgradnju replike dvorca Opeka, revitaliziran će biti jedinstveni arboretum, kreće se u obnovu bolnice u dvorcu Drašković u Klenovniku, najvećem dvorcu u Hrvatskoj, a u povijesnim podrumima Županijske palače uređen će biti Centar za posjetitelje s visokom tehnologijom koji će kroz virtualnu stvarnost prezentirati kulturne i prirodne ljepote Varaždinske županije.

Komentari