zapljeskali blaženki divjak

Foto - Premijer Plenković: 'Škola u Svetom Iliji pokazala je vaše jedinstvo'

U sklopu svečane sjednice Varaždinske županije otvorena je škola u Svetom Iliji, za je župan kazao kako je plod suradnje svih razina vlasti, a premijer Plenković kako je primjer zajedništva kakvo se rijetko viđa. Spomenuo je i bivšu ministricu Blaženku Divjak koju su okupljeni u dvorani nagradili pljeskom...
Objavljeno: 08.09.2022. 20:38

Zadnja izmjena: 09.09.2022. 08:49

Nakon 20 godina čekanja danas otvaramo ovu novu suvremenu školu, prvu školu koja je u našoj županiji doslovno izgrađena "od A do Ž", poručio je danas u Svetom Iliji župan Anđelko Stričak, otvarajući novu zgradu škole u toj istoimenoj općini.

  • eTV - Stričak izdvojio osam ključnih projekata, Plenković: 'U Vladi imate prijatelja', više ovdje.

- Izgradnja ove škole Vladimira Nazora u Svetom Iliji može biti samo primjer kako se uspješno provode projekti, suradnjom lokalne, županijske i državne vlasti, međusobnim uvažavanjem, dijalogom i zajedništvom. Stoga veliko hvala ravnateljici, načelniku i njihovim suradnicima na suradnji. Ali, da nije bilo pomoći Vlade i premijera, pitanje je da li bi danas bili ovdje - rekao je Stričak.

'Investicija stoljeća'

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj nazvavši izgradnju škole 'investicijom stoljeća' za općinu.

- Danas san postaje stvarnost. U realizaciju se krenulo davne 2003 godine. Prolazile su godine, mijenjali su se načelnici, župani, premijeri i ministari, ali i učenici. Nije lako izgraditi ovako impresivan objekt i zato moramo biti svjesni težine ovog projekta. 2017.godine tadašnjeg saborskog zatupnika Anđelka Stričaka upoznajem s problemom u gradnji škole i godinu se dana vode razgovori. Do izgradnje škole došlo je na temelju upornosti prije svega zastupnika Anđelka Stričaka, podršci ravnateljice, tadašnjeg župana Radimira Čačića, tadašnje ministrice Blaženke Divjak i predsjednika Vlade RH - rekao je Bosilj između ostaloga.

'Ostvarnje sna'

Ravnateljica škole Anđelka Rihtarić također je rekla kako se izgradnja škole može nazvati 'ostvarnjem sna'.

- Moj san i san sviju nas je da će ova škola u novoj zgradi stvarati jednako tako časne i vrsne sinove i kćeri svoga naroda i uvjerena sam da će ona u budućnost slati lidere, znanstvenike, radnike jer ih ja svaki dan vidim u očima ove djece. Zahvljajujemo na zajedništvu Ministarstvu, Varaždinskoj županiji i Općini što smo, zajedno radeći uspjeli postići da san postane stvarnost - rekla je ravnateljica.

'Pokazalo se jedinstvo'

Premijer Andrej Plenković uvodno je u svojem govoru rekao kako je izgradnja ove škole pokazala ' jedinstvo u Varaždinskoj županiji', kakvo se rijetko viđa, a Blaženka Divjak prilikom spomena u njegovom govoru doživjela je pljesak od okupljenih.

-  Simbolika izgradnje ove škole u ovako kratkom roku nakon 163 godine, zahtijeva jednu veliku čestitku i zahvalu svima: ravnateljici, načelniku, bivšoj ministrici Divjak (pljesak), bivšem ministru Štromaru, bivšem županu Čačiću. Moram priznati da kad se sjetim tih razgovora, ne doduše precizno kao što se Nadica (Dreven Budinski) sjeća, mogu vam reći da su baš svi ovdje iz Varaždinske županije jako željeli ovu školu i to govori o tomu da postoji jedno veliko jedinstvo svih nas skupa za ulaganje u obrazovanje i takvu infrastrukturu. Svtorili smo prekrasni objekt koji će služiti generacijama - rekao je Plenković

Saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski se prisjetila kako ju je nazvao Anđelko Stričak, kao tada saborski zastupnik i rekao: "Nado, kaj radiš, ajde gledaj sjednicu Vlade i čekaj 24. točku dnevnog reda".

56 milijuna kuna

Ukupna vrijednost građevinskih radova je nešto više od 56 milijuna kuna, od čega je 80 posto financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pet posto Općina Sveti Ilija, a 15 posto ili 8,4 milijuna kuna Varaždinska županija. Uz to, za komunalne priključke (struja, voda, plin) Županija je kao osnivač škole dodatno osigurala 430 tisuća kuna

Komentari