uskoro i rješenje?

Ovakve slike uskoro nećete gledati - Čistoća rješava problem bacanja otpada u tuđe kontejnere

Objavljeno: 31.01.2018. 12:40

Zadnja izmjena: 31.01.2018. 12:41

Foto: Arhiva

Na fotografiji koju je još prije izvjesnog vremena poslala naša čitateljica vidimo radnike Čistoće kako s mukom guraju kontejner u koji je nepoznati netko bacio priličnu gomilu građevinskog otpada i time zadao muke i Čistoći i stanarima - koji plaćaju odvoz otpada.

No, kako nam je objasnio direktor Čistoće Davor Skroza, ovakve će slike uskoro postati prošlost. Građani svake zgrade dobit će posebne nadstrešnice ili "boxove" za svoje kontejner - zajedno s ključevima - i više im se neće moći dogoditi da im "slučajni prolaznik" ubaci u kontejner bilo kakav otpad, pa ni građevinski.

A gdje onda s građevinskim?

No, nažalost, ipak ima još drugih stvari koje treba riješiti. Građevinski otpad do 200 kilograma Varaždinci mogu odnijeti u reciklažno dvorište. Ipak, kako nam je objasnio Skroza, to mogu napraviti samo ukoliko su podmirili svoje račune. Jednostavnije rečeno, u reciklažnom dvorištu morate pokazati svoju osobnu iskaznicu - kako bi dokazali da ste iz Varaždina, ali se onda ujedno i provjerava plaćate li račune za odvoz otpada.

Problem nastaje ako imate puno više od 200 kilograma ovog otpada - koje reciklažno dvorište neće primiti - jer, kako je jučer rečeno i na sjednici Gradskog vijeća, još nije riješeno pitanje deponija za ovu vrstu otpada. Ustvari, prema Pravilniku o odlaganju otpada, mjesto za deponij treba odrediti Županija. Ako se tko pak od stanara zgrade "dosjeti jadu" pa otpad natovari u kontejnere koji su u "boxu" njegove zgrade - onda će stanari solidarno platiti kaznu, koju će dobiti na svom računu. Novi sustav bi trebao započeti od 1. srpnja - a još nemamo informaciju kada će se pitanje odlaganja većih količina otpada riješiti.

Komentari