prva radna sjednica

Iz šume informacija izvukli smo 8 ključnih odluka koje je izglasala Skupština

Najviše političke pozornosti privuklo je stavljanje izvan snage dva projekta bivše županijske vlasti, no mi smo izvukli i druge važne odluke koje su danas izglasane...
Objavljeno: 22.09.2021. 17:22

Zadnja izmjena: 23.09.2021. 08:38

Danas je održana prva radna sjednica novog saziva Skupštine Varaždinske županije. Nakon glavnih točaka rasprave na aktualnom satu, gdje su novoj županijskoj vlasti postavljana pitanja vijećnika, ovdje donosimo pregled najvažnijih zaključaka.

  • (1) Odustaje se od Atrija i Vodotornja - Rebalanskom proračuna korigirane su vrijednosti projekata koji nisu ocijenjeni od strateškog značaja za razvoj Županije, a ključne korekcije od 7,2 milijuna kuna odnose se na obustavu projekta natkrivanja Atrija Županijske palače vrijednog 6,7 milijuna kuna te umanjenje troškova dekorativne rasvjete Vodotornja za 0,5 milijuna kuna, a ovim izmjenama i dopunama Proračun iznosi 299,2 milijuna kuna.
  • (2) Sredstva se prenamijenjuju za - Naglasak na preraspodjeli stavljen je na zdravstvo i školstvo, kao dva ključna sektora. Dogradnja škole u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu i izgraditi školske dvorane u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Varaždinskim Toplicama, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu. Zatim dogradnja Srednje škole Ludbreg, te u Varaždinu Gospodarske, Strukovne i Glazbene škole.
  • (3) Dodatna sredstva za Specijalnu bolnicu - Za nabavu bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima, kako bi se zamijenili postojeći stari preko 20-tak godina u SB Varaždinske Toplice.
  • (4) Dodatna također i za - Sredstva su zatim dodijeljena za sufinanciranje nabave medicinsko-dijagnostičke opreme UZV za ginekološku ordinaciju u Ludbregu, pet defibrilatora i pet EKG uređaja za ordinacije u Ludbregu, Maruševcu, Trnovcu, Martijancu i Radovanu te stomatološku jedinice (stolac) za dentalnu ordinaciju u Trnovcu
  • (5) Dodatna sredstva i za OB Varaždin - Konkretno, za opremanje jedinice za liječenje moždanog udara u OB Varaždin te za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i opremanja zgrade dnevnog boravka za starije osobe - Novi Marof.
  • (6) Dom umirovljenika preuzima Županija - Na sjednici je prihvaćena Odluka o prijenosu prava vlasništva Doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj 6 u Varaždinu s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na Varaždinsku županiju. Vrijednost same nekretnine je procijenjena na iznos 68.4 milijuna kuna, a ukupna površina nekretnine iznosi 17.372 m2. 
  • (7) Nova mreža centara izvrsnosti - U koju su sada uključeni strukovni centri izvrsnosti pri srednjim strukovnim školama te je osigurana mogućnost osnivanja Centara za razvoj talenata za rad s darovitom djecom predškolskog uzrasta. "Postojeći sustav nadograđujemo s novim strukovnim centrima izvrsnosti iz područja strojarstva, elektrotehnike, turizma, tekstila i kože, Glazbena škola u Varaždinu postaje centar izvrsnosti u glazbenoj umjetnosti, a s obzirom da se o obrazovanju treba brinuti od najmanje dobi, razvijamo i centre izvrsnosti u predškolskim ustanovama", pojasnio je župan.
  • (8) Modernizacija "stare pruge" - Prihvaćen je i Zaključak kojim se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da u programske i proračunske dokumente uvrsti projekt i osigura sredstva za obnovu modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb s ciljem osiguravanja financiranja.

Komentari