Ovog vikenda paklene vrućine, držite se hlada i pijte puno vode

Objavljeno: 13.06.2015. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Kako najavljuju prognostičari, vikend pred nama je natprosječno topao, a temperature će se dizati iznad 30 stupnjeva Celzijevih.

U subotu će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće. Sredinom dana bit će slabog do umjerenog dnevnog razvoja naoblake, a postoji i mala vjerojatnost za kratkotrajan grmljavinski pljusak u središnjim i istočnim dijelovima kontinentalne Hrvatske kao i u unutrašnjosti Istre.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, na otvorenom moru povremeno jako. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 15 do 21, a na Jadranu od 19 do 25°C. Najviša dnevna temperatura od 29 do 33°C, piše Vrijeme.net.

Kako se boriti s vrućinama koje su pred nama, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da se treba držati hlada, ne izlaziti u najtoplijem dijelu dana te piti puno tekućine. HZJZ je propisao i neka pravila kojih se treba držati da bi se vrućine lakše podnijele.

Treba piti redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu-dvije leda.
Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebice noću i izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.

Komentari