jedan od ključnih problema grada

Parkovi na međunarodnoj razini lobiraju za izgradnju varaždinske grobne kuće

Broj stanovnika u europskim gradovima u stalnom je porastu i do 2050. će godine čak 70% populacije živjeti u gradovima. Potrebe za komunalnim uslugama stalno rastu. Ali u trenutku dok broj stanovnika u gradovima nezaustavljivo raste, infrastruktura na grobljima poput varaždinskoga je na razini prošlih stoljeća...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.05.2019. 08:57

Zadnja izmjena: 17.05.2019. 09:22

Varaždinski Parkovi odlučni su europskim novcem iz sljedećeg programskog razdoblja, 2021.-2027. izgraditi novu grobnu kuću na gradskom groblju, zbog čega su na na međunarodnoj konferenciji Pannonian Cemetery Days, održanoj u Osijeku, financiranje projekata na grobljima europskim sredstvima inicirali središnjom temom skupa.

Direktor Parkova Alen Runac i suradnica Jelena Sekelj s ovom su temom prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu upoznali i europske parlamentarce te predstavnike EU komisije. Tada su naglasili i u Osijeku ponovili, nužnost da se investicije tog tipa uvrste među one koje će se financirati europskim novcem u predstojećem programskom razdoblju. U Osijeku je, pak,  projekt varaždinske grobne kuće predstavljen još detaljnije. 

- Želimo li postići standard primjeren Europskoj uniji čiji smo ravnopravni dio, na groblju je nužan  razvoj komunalne infrastrukture. Grad za to nema novaca, a u ovom trenutku nema ni raspoloživih fondova za tu svrhu. Novac ne možemo tražiti ni od građana pa dodatno opteretiti njihov ionako nizak standard – rekla je Jelena Sekelj.

"Infrastruktura prošlih stoljeća"

Jelena Sekelj je podsjetila da dosadašnje raspoložive mjere nisu financirale takvu infrastrukturu u gradovima. - Upravo su gradovi dominantni po broju sahrana, a u njima se dosad nije sufinancirala izgradnja ovakve infrastrukture. Broj stanovnika u europskim gradovima u stalnom je porastu i do 2050. će godine čak 70% populacije živjeti u gradovima. Potrebe za komunalnim uslugama stalno rastu. Ali u trenutku dok broj stanovnika u gradovima nezaustavljivo raste, infrastruktura na grobljima poput varaždinskoga je na razini prošlih stoljeća – upozorila je Jelena Sekelj i zaključila: - Zbog toga, umjesto da smo mu bliže, mi se sve više udaljavamo od europskog komunalnog standarda na grobljima.

"Ključni problem Varaždina"

Eminentni stručnjaci na konferenciji su govorili i o razlogu zbog kojega su baš groblja ogledala kulturne baštine, o turističkoj valorizaciji groblja te o planiranju, održavanju i upravljanju grobljima. Rukovoditeljica groblja u Parkovima, Romana Brkić Knežević prezentirala je izgled projekta nove grobne kuće na varaždinskom groblju, nakon čega je Jelena Sekelj vodećim ljudima u branši i akademskim stručnjacima pojasnila zašto je financiranje izgradnje nove mrtvačnice, koja bi sadržajima i veličinom bila primjerena gradu u kojem živi oko 47.000 stanovnika, ključni problem Parkova i Grada Varaždina.

Komentari