priopćenje lige za varaždin

Patafta traži postupno ukidanje gradskog prireza: "To je porez na rad u gradu najnižih plaća"

Objavljeno: 22.11.2018. 11:14

Zadnja izmjena: 22.11.2018. 11:17

Gradski vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta oglasio se priopćenjem za medije u kojem uoči donošenja gradskog proračuna traži da Grad Varaždin počne sa smanjivanjem prireza na plaću po godišnjoj stopi od 20 posto, sve do njegovog potpunog ukidanja.

„Glupost je da Grad Varaždin, u kojem su ionako plaće među najnižima u Republici Hrvatskoj, oporezuje rad! Uvjeren sam da će u 2019. prihodi od gospodarstva biti znatno veći nego u ovoj godini, pa se smanjenje prireza neće ni osjetiti. Krajnje je vrijeme da Grad Varaždin ovakovom mjerom pošalje poruku gospodarstvu da kreće s ukidanjem poreza na rad (prireza)“, poručuje Patafta, ističući da je Koprivnica prirez već ukinula, a i država je počela činiti napore da smanji izravne terete na cijenu rada.

Patafta je stava da bi se Grad Varaždin za provedbu komunalnih projekata trebao osloniti na europske fondove ili dugoročne povoljne kredite, tim više što je relativno nezadužen. Napominje da upravo „porez na plaću“, kako naziva gradski prirez od 10%, čini većinu gradskog prihoda, koji su u posljednje dvije godine dodatno porasli, a rasti će i nadalje. „Naš prijedlog ide za tim da budemo, glede gospodarstva ali i drugih djelatnosti, u pozitivnoj spirali!“, poručuje Patafta te očekuje da vijećnici njegov prijedlog prihvate te da prirez za tri ili četiri godine „potpuno nestane“.

Komentari