reforma poreznog sustava

Porezna reforma donosi jos skuplju kavu? Evo stava Udruženja varaždinskih ugostitelja

Objavljeno: 27.10.2016. 19:20

Zadnja izmjena: 27.10.2016. 19:52

Ministarstvo financija "pripremilo" je pravo iznenađenje za ugostitelje, pa je tako najavljeno da će umjesto dosadašnjih 13%, od 1. siječnja državi plaćati 25% poreza na dodanu vrijednost. Podsjetimo, od 2014. stopa PDV-a za ugostitelje bila je 13%, prije toga čak i 10%, a svjedoci smo i da usprkos spuštanju stope PDV-a cijene ugostiteljskih usluga nisu padale.

To najbolje možemo zamisliti u obliku cijene usluga u kafićima. Samo se probajte sjetiti kad ste zadnji put popili kavu za manje od 8 kuna. O tome, te o najavljenom povećanju PDV-a razgovarali smo s Dubravkom Pavlovićem, članom Upravnog odbora varaždinskog Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika.

- Što se cijena u kafićima tiče, morate shvatiti da cijene dižu i dobavljači. Prije je bila manja cijena kave, piva i osptalih proizvoda, stoga smo mogli imati i niže cijene u kafićima. U cijeni, primjerice kave od 8 kuna, uračunata je i struja, voda, plaće konobarima itd. S najavom podizanja stope PDV-a, cijene će morati ići gore! - objasnio je.

"Prvo zabrana pušenja, sad i PDV"

Ono što je zvučalo kao još rigoroznija posljedica podizanja stope PDV-a za ugostitelje je svakako sljedeće:

- Ne možemo rezati nigdje, nego na radnoj snazi - ili otpustiti radnike ili im spustiti plaću - zaključio je Pavlović.

Nakon najavljene izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, koji stavlja pod upitnik pušenje i na terasama kafića, ugostitelji su s ovom reformom dobili još jedan "udarac". Kako će se stim nositi, treba tek vidjeti, a Pavlović zaključuje temu:

- Ovo je katastrofa! Ugostitelji iovako teško žive, a kamoli s ovakvim PDV-om. Sve će dobiti država.

Komentari