civilna zaštita

eTV - Stričak: Kada se vozimo od Varaždina prema Knegincu, 'Pentagon' će biti smješten...

Objavljeno: 30.05.2023. 17:14

Zadnja izmjena: 30.05.2023. 17:20

Foto: Ilustracija

Za projekt Regionalnog centra civilne zaštite, tzv. varaždinskog Pentagona, koji bi Varaždinsku županiju pretvorio u centar civilne zaštite na cijelom Sjeveru, prema riječima župana Anđeka Stričaka, uskoro bi se trebao raspisati natječaj za projektiranje.

Podsjetimo, na projekt "Pentagona" se, uz brzu cestu i brzu prugu, trenutno stavlja jedan od najvećih naglasaka te on spada u Razvojni sporazum za Sjeverozapad Hrvatske, odnosno u projekte za koje je Vlada Republike Hrvatske izdvojila ukupno 1,5 milijarda kuna za Varaždinsku županiju. Na lokaciji bi, osim policijskih postaja i službi koje sada djeluju u gradu Varaždinu bila smještena i civilna zaštita, županijski vatrogasci, Crveni križ, HGSS, a jedan dio bio bi namijenjen i za Hitnu medicinsku pomoć.

Gostujući nedavno u našem eTV studiju, Stričak je istaknuo kako se javlja pitanje potrebe za takvim centrom te kako bi se u "Pentagonu" smjestila sva oprema civilne zaštite, tamo bi se smještali svi unesrećeni u prvome mahu, okupljale bi se sve sastavnice žurnih sužbi i odatle bi se vodile sve akcije.

- Za sada smo riješili pitanje zemljišta, do kraja mjeseca bi trebala biti gotova studija izvedivosti, negdje u lipnju raspisujemo natječaj za projektiranje. Brže od toga nije moguće jer postoji zakonska procedura. Kada se vozimo od Varaždina prema Knegincu, "Pentagon" bi trebao biti nakon Solvisa i Plitvice s desne trane. Za sada je riješeno oko sedam hektara zemljišta, a još toliko možemo riješiti. Javili smo se na natječaj ministarstva, dobili smo 2,5 milijuna kuna za projektiranje, zemljište smo riješili s Općinom Gornji Kneginec, a ostatak preuzima ministarstvo. "Pentagon će biti izgrađen ako ne u ovom, onda u drugom mandatu - rekao je Stričak.

 

Komentari