priopćenje gradske uprave

Pet ključnih mjera Grada Ludbrega za pomoć gospodarstvu i građanima

Grad Ludbreg

Objavljeno: 09.04.2020. 16:28

Zadnja izmjena: 09.04.2020. 16:34

Foto: Arhiva

U Gradu Ludbregu u tijeku su pripreme za sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati sljedeći tjedan, i to interneta, a na sjednici će se odlučivati o setu mjera za sve kategorije pogođenog stanovništva u tijeku epidemije bolesti COVID-19.

– Na sjednici ćemo smanjiti proračun za nekih 3,5 milijuna kuna, a osigurati 900 tisuća kuna u fond za pomoć gospodarstvu, građanima i tako probati odgovoriti na mjere koje je donijela Vlada i koje smatram dobrima jer pružaju privatnom sektoru i gospodarstvu izdašnu pomoć i nadam se da će upravo ti sektori uspjeti preživjeti ovu situaciju – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Sve započete projekte nastojat ćemo prema planu provesti do kraja i nastojat ćemo da građani što manje osjete probleme s kojima će se suočiti sve jedinice lokalnih samouprava, jer preko njihovih leđa provodit će se Vladine mjere. No ovo nije problem samo Grada Ludbrega već svih nas i unatoč tome želimo pomoći gospodarstvu i našim stanovnicima – poručuje gradonačelnik.

Grad Ludbreg određene mjere već je pokrenuo, a riječ je o sljedećem:

  • BESPLATAN VRTIĆ Sve dok djeca ne pohađaju vrtiće, roditelji vrtić ne moraju plaćati, a mjesto u vrtiću im se čuva. Grad je preuzeo financiranje plaća ne samo u gradskom već i u privatnim vrtićima. Očekuju da se vrtići prijave na mjere Vlade, a za ostatak sredstava osigurat će Grad Ludbreg.
  • FOND ZA PODUZETNIKE I OBRTNIKE Osiguran je fond od otprilike 400 tisuća kuna za pogođene gospodarske subjekte i obrtnike. Oni će moći ispuniti zahtjev, a Grad će im osigurati konkretnu financijsku pomoć u mjesečnim iznosima ovisno o broju prijavljenih. Uvjet je da su se obrtinici i poduzetnici prijavili na mjere koje je osigurala Vlada.
  • KOMUNALNA NAKNADA I ODVOZ OTPADA Pogođeni subjekti, koji su se prijavili na mjere Vlade i Grada Ludbrega, biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada.
  • FOND ZA POLJOPRIVREDNIKE Grad Ludbreg za njih će osigurati dodatnih 300 tisuća kuna. U ovom trenutku najugroženije grane su cvjećarstvo i uzgoj bobičastog voća. Osigurat će se izravne financijske pomoći u iznosu od 5 do 30 tisuća kuna, ovisno o pogođenosti pojedinog poljoprivrednika. Proizvođačima bobičastog voća, prvenstveno jagoda, osigurat će se besplatno korištenje hladnjače besplatno u zadruzi, a Gradska uprava se  nada da će uspjeti dogovoriti i dodatni otkup jagoda s nekim od otkupitelja.
  • POMOĆ NEZAPOSLENIMA Grad Ludbreg osigurao je dodatnih 200-tinjak tisuća kuna pomoći za građane koji tijekom aktualne situaicje ostanu bez posla. Spomenuto je predviđeno u obliku jednokratnih novčanih pomoći, oslobađanje plaćanja komunalne naknade i plaćanja fiksnog dijela odvoza otpada.

Komentari