Petković: Ne vidim nikakav problem ako struka odbori korištenje lijekova na bazi marihuane

galerija-images/konferencija droge

Objavljeno: 21.11.2014. 17:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

U Županijskoj palači u petak je održana treća sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije. Razglabalo se tako o problemima ovisnosti na području županije ove godine, predstavljen je projekt "Rasplesani razredi", a bila je riječ i o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe...

Policijska uprava varaždinska ove godine s obzirom na prošlu godinu, zabilježila je 47 posto više kaznenih djela vezanih uz samu distribuciju droga i opojnih sredstava.

- Borimo se protiv onih koji truju našu djecu, a prevencija je također vrlo važan faktor pa smo tako uključeni u niz projekata prevencije u srednjim i osnovnim školama - rekao je načelnik PU varaždinske, Darko Jurčec.

U Varaždinskoj županiji u 2014. godine zabilježeno je oko 250 ovisnika o drogama. Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga hrvatske vlade, Željko Petković ističe da je važna resocijalizacija ovisnika.

- U Hrvatskoj je broj ovisnika identičan kao i lani, čak i u laganom opadanju. No, najvažnije da se ovisnicima osigura povratak u društvo - dodao je Petković.

U posljednje vrijeme aktualna je tema legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

- U nekim zemljama dopušteno je liječenje sredstvima koje spadaju u droge. Ako medicinska struka kaže da lijekovi na bazi marihuane mogu pomoći u liječenju bolesti i ako takvi lijekovi uđu u registar, ne vidim nikakav problem - objasnio je Petković.

Na sjednici je predstavljen i projekt "Rasplesani razredi". Riječ je o preventivnom generacijskom projektu s dva ključna učinka – usvajanje vještine plesa generacijski kao zdravog izbora ponašanja za čitav život te povezivanje djece, rušenje socijalnih barijera, unapređenje komunikacije, stvaranje podržavajućeg razrednog okruženja i grupne kohezije.

{gallery}konferencija droge{/gallery}

Komentari