nova prilika

FOTO: U Petrijancu otvoren Dom za mlade koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz udomiteljstva

Objavljeno: 10.12.2018. 13:59

Zadnja izmjena: 10.12.2018. 14:17

Danas je u Petrijancu otvorena nova stambena zajednica koja posjeduje smještajni kapacitet za ukupno petero korisnika. Pružatelj usluge je udruga „ZIPKA“, a Varaždinska županija podržala je uređenje ove kuće sa 18 tisuća kuna.

U Varaždinskoj županiji ima evidentirano ukupno 150 udomiteljskih obitelji za djecu i mlade u kojima je smješteno oko 270 djece, odnosno mladih do 21. godine starosti. Veliki problem s kojim se susreću mladi kada navrše 18 godina je prepuštenost sami sebima. 

- Drago mi je da je ovaj projekt uspio te da će ova kuća postati dom mladim ljudima koji se nakon navršenih 18 godina ne mogu, a i nije poželjno da se vrate u svoje biološke obitelji iz kojih su izašli. Tim mladim ljudima treba pomoći da se osamostale i krenu u život. Varaždinska županija poziva predstavnike Udruge Zipka te druge udruge na području Varaždinske županije koje se bave udomiteljstvom, ali i udomiteljske obitelji da predlože konkretne programe i mjere u koje bi se Varaždinska županija mogla uključiti, što kroz proračun, a što kroz projekte koji se prijavljuju za Fondove Europske unije – rekla je posebna savjetnica Natalija Martinčević.

Predsjednica Udruge Zipka Bernarda Nada Furjan zahvalila se Županiji na pomoći te je naznačila kako je udomiteljstvo velika odgovornost, ali i veliki izazov, dok je tajnica Udruge Stana Vereš poručila kako Udruga Zipka pomaže i udomiteljima, udomiteljskoj djeci, a prva je Udruga u Hrvatskoj koja je osnovala stambenu jedinicu, odnosno organizirano stanovanje kao novi oblik socijalne usluge za korisnike, koji su nakon navršenih 18 godina života prepušteni sami sebi.

 

Komentari