veliki problem

Cijene u građevini dodatno kompliciraju lokalni problem s otpadom: Blokade prometnica već se spominju

Ni jedna ponuda za izgradnju Regionalnog centra nije prihvaćena jer su cijene građevinskih radova otišle u nebo. Bosilj smatra kako će država lopticu prebaciti na JLS-ove, zbog čega se razmatra i kupnja MBO-a, a Batinić najavljuje „bunt i blokade prometnica“ ukoliko će se otpad Čistoće početi voziti u Jerovec, za što je već izdan nalog nadležne inspekcije…
Objavljeno: 30.11.2021. 08:49

Zadnja izmjena: 30.11.2021. 09:02

Obzirom na značajno povećanje cijena u građevini, lokalni problem s otpadom dodatno se komplicira. Nije prihvaćena ni jedna ponuda za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenjem otpada Piškornica, jer se cijena nabave udvostručila, a već su najavljene i mogućnosti blokade prometnica u, primjerice, Ivancu.

Podsjetimo, tema Piškornice pojavila se i na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Neven Bosilj rekao kako u međuvremenu ni jedna ponuda za izgradnju regionalnog centra gospodarenja otpada Piškornica nije prihvaćena. Dodao je kako RC Piškornica neće biti gotov još najmanje četiri godine te da će "država svoje odgovornosti prebaciti na jednice lokalne samouprave", zbog čega je jedna od opcija, kako je rekao Bosilj, kupnja MBO-a.

Na točku dnevnog reda današnje sjednice, Izvješće o radu trgovačkog društva Piškornica za 2020. godinu, jučer se osvrnuo i županijski vijećnik Mario Klapša (SDP), najavivši široku raspravu. Kako je rekao, procijenjena vrijednost nabave bila je oko 346 milijuna, a dobivene ponude su bile duplo većeg iznosa, zbog čega je projekt prolongiran pa bi JLS-ovi "mogli imati problem sa skladištenjem otpada".

Problem

- To utječe i na okolišne dozvole i na kapacitete lokalnih odlagališta, poput onog u Jerovcu koje ne posjeduje niti kapacitete ni dozvole za prihvat te količine otpada. JLS-ovi su poduzeli niz aktivnosti koje prate ovaj proces te zbog toga smatramo da se sve županije, među kojima je i Varaždinska županija, moraju uključiti u rješavanje te problematike, zajedno s Ministarstvom održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, budući da se centar Piškornica u narednom vremenu neće ni projektirati ni izgraditi - rekao je Klapša.

'Žestok bunt i blokade'

Podsjetimo, nakon što se miješani komunalni otpad gomilao u pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj, doneseno je privremeno rješenje prema kojem se otpad odvozi na odlagalište u Općinu Davor. Ipak, gradska vlast smatra kako je dugotrajno rješenje odlagalište u Jerovcu, čemu se gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić protivio te se žalio na rješenje inspekcije zaštite okoliša koja je izdala nalog društvu Čistoća d.o.o da se otpad odvozi u odlagalište Jerovec. Njegova je žalba na rješenje inspekcije odbijena, a Batinić je najavio pokretanje spora na Upravnom sudu, te rekao kako građani najavljuju "žestok bunt i blokadu prometnica".

Komentari