Planinari pohodom “Put Oluje“ odali počast poginulim varaždinskim “Pumama“

Objavljeno: 08.08.2015. 20:26

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 08:31

Foto: Joso Gracin

Tijekom obilježavanja 20. godišnjice VRA Oluje, članovi sedam planinarskih društava prošli su “Putem Oluje“, odnosno trasom kojom su postrojbe Hrvatske vojske krenule u oslobodilačku akciju...

Taj planinarski pohod je zanimljiv sam po sebi, ali je značajan i za Varaždin iako u njemu nisu sudjelovali planinari iz Varaždinske županije. Naime u akciji "Zima", koja je prethodila Oluji najveći broj branitelja koji su tamo poginuli bio je rodom iz Varaždina i okolice.

Na mjestima njihove pogibje podignuta su spomen obilježja od kamenja s razorene crve u Kijevu. Riječ je o prvom hrvatskom mjestu koje je bilo okupirano i razoreno već 1991.godine.


- Pohod „Put Oluje“ još 2011. godine osmislilo je i organiziralo PU „Dinaridi“ iz Splita s namjerom da se stazom „Put Oluje“ i planinarskim pohodom putovima kojima je Hrvatska vojska krenula u konačnu oslobodilačku akciju trajno obilježi kao uspomene na vojno – redarstvenu akciju „Oluja“ kao jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti – ističe Joso Gracin, planinar, speleolog i član HGSS-a.   

Ove godine u planinarskom pohodu „Put Oluje“ sudjelovala su planinarska društva „Dinaridi“ iz Splita, „Sv.Mihovil“ iz Šibenika, „Svilaja“ iz Sinja, „Bilogora“ iz Bjelovara, „Velebit“ iz Zagreba i „Martinščak“ iz Karlovca, te pripadnici HV-a, a na zadnje dvije dionice od Glavaša preko Brezovca do Knina, pohodu su se pridružili planinari HPD „Promina“ iz Drniš.

- Polazna točka sedmodnevnog pohoda „Put Oluje“ bila je u Voštanima, a sudionici su dnevno savladavali u prosjeku po 20 kilometara teškog planinskog terena. Na Putu od Voštana preko Kamešnice (1855 m), Malog Maglaja, Velike Duvjakuše (1709 m), Troglava (1913 m), Lišanjskog vrha (1794 m), izvora rijeke Cetine, dinarskih vrhova Glavaš i Sinjala (1831 m) te Brezovca do Kninske tvrđave, sudionici su se kretali dijelom i minski sumnjivim područjima – naglasio je Gracin.


Pohodom „Put Oluje“ planinari su tako odali počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote za domovinu položili po bespućima surove planine Dinare, od akcije Zima 2014. do ulaska Hrvatske vojske u hrvatski kraljevski grad Knin.

Većina poginulih na Dinari bili su pripadnici 126. domobranske pukovnije iz Sinja i 7. Gardijske brigade „Puma“ iz Varaždina.

A kako je to sve skupa izgledalo na planinarskom pohodu pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari