potrebna je veća fleksibilnost

Ravnatelj Graditeljske škole prezentirao model koji bi mogao utjecati na povećanje upisa u obrtnička zanimanja

Objavljeno: 22.11.2017. 09:29

Zadnja izmjena: 22.11.2017. 09:52

S obzirom na velike probleme koji postoje u strukovnim školama koje zbog premalo zainteresirane djece i drugih problema svake godine vode bitku s upisom učenika u određena obrtnička zanimanja, razmišlja se o određenim promjenama u školovanju učenika tih profila. Prijedlog već postoji no još se čeka odgovor...

Prilikom posjeta Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, ravnatelj Zoran Hajek govorio je o prijedlogu koji je već iznesen Gospoadarskoj komori, no još uvijek se čeka povratna informacija, a radi se o povezivanju srodnih obrtničkih zanimanja po uzoru na austrijski fleksibilni model u kojem se školuje i dosta učenika iz našeg kraja, osobito u Grazu.

Naime, radi se o potpuno besplatnom modelu školovanja u kojem školovanje za obrtnička zanimanja traje 4 godine, a ne 3 kao kod nas i gdje se primjerice zidari i tesari te ostala srodna zanimanja školuju zajedno pri čemu učenik na kraju obrazovanja dobiva dva zanimanja što mu omogućava veću konkurentnost na tržištu rada.

Kako tvrdi ravnatelj Hajek, naš sustav je prekruti i potpuno nefleksibilan gdje mora proći barem dvije godine da se provedu određene promjene što je predugačak period, budući da današnje gospodarske potrebe i tržište zahtjevaju brzu prilagodnu i veću fleksibilnost što nama nedostaje, osobito u strukovnom školstvu s kojim se nitko nije sustavno pozabavio i gdje postoji niz nelogičnosti i nekompatibilnosti. 

 

Komentari